Černý Petr zůstal nakonec Strýcové

Praha - "Čtvrtek bude nejhorší," věděl Tomáš Petera od momentu, kdy nominoval do českého týmu pět tenistek. K utkání totiž můžou nastoupit jen čtyři. Rozhodnutí kapitána den před pátečním losováním duelu s Japonskem zní: v zápase 1. prvního kola druhé světové skupiny Fed cupu si nezahraje Barbora Strýcová.

Černý Petr zůstal v rukou devatenáctileté tenistky, která je momentálně žebříčkově nejníže postavenou z nominovaných Češek (80. ve WTA).

"Směrem k ní mě to mrzí, odvedla v týdnu kus práce, hrála dobře. Jenže holt, musel jsem se rozhodnout," řekl kapitán Tomáš Petera. "Když máte vyrovnané hráčky, je rozhodování těžké. Kdybych měl jednu, která je jasně do sparingu a o třídu níž, je to něco jiného. Nebylo to jednoduché rozhodnutí,"dodal.

Strýcová zůstane po celý víkend s týmem a na centrálním kurtu na Štvanici bude  povzbuzovat své čtyři kolegyně: Nicole Vaidišovou (34. ve dvouhře WTA), Kláru Koukalovou (42.), , Ivetu Benešovou (54.) a Květu Peschkeovou (67.).

"Po tréninku se mi zdá, že tahle čtveřice je to nejlepší, co mám v současné době k dispozici," zdůvodnil svojí volbu Petera. "Jsou velice vyrovnané, co nám skýtá to dvě, možná i tři varianty pro singly a čtyřhru," dodal k výběru hráček.

"Chceme ten zápas vyhrát," netají cíle kapitán Tomáš Petera.

"Bude to těžké. Ale my nemáme co ztratit," říká jeho japonský protějšek Minodu Ueda. Ten do Prahy přivezl čtveřici Akiko Morigamiová (74.), Aiko Nakamuraová (100.), Rika Fudžiwaraová (107.) a Saori Obataová (147.).

Poté, co byla ve čtvrtek vyřešena tajenka kolem české nominace, zůstává zodpovědět poslední otázku: které hráčky nominují oba kapitáni na pozice týmových jedniček a dvojek. "Vím, koho do singla postavím, pokud se do zítra nestane nic mimořádného, ale musím si to nechat pro sebe. Nechci to říct Japoncům dopředu," řekl Petera. Ani Ueda svoji nominaci před losováním neprozradil.

V ČEZ Koloseu se podle fedcupových pravidel v sobotu utkají týmové jedničky s dvojkama (od 11.00 hod). V neděli je na 11.00 naplánován souboj týmových jedniček, po něm změří síly druhé hráčky obou výběrů a souboj ukončí čtyřhra.

Páteční losování na Staroměstské radnici rozhodne poslední detail: v jakém pořadí nastoupí hráčky na antukový dvorec v sobotu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga