Byl to obrovský tlak, přiznal Kukal

Prostějov - Velké uvolnění a radost byly vidět na českém daviscupovém týmu pár okamžiků poté, co hráči zachránili účast ve Světové skupině. "Teď už to můžu říct. Byl to obrovský tlak, tak těžké utkání jsme v baráži ještě nesehráli," vykládal kapitán Jan Kukal i přes svou mohutnou postavu takřka úplně skrytý za obrovským plyšovým rotvajlerem Adélou, maskotem týmu.

Zodpovědnost, svědomitost, ale i štěstí, to byla slova, jež nejčastěji padala při hodnocení výkonů českých hráčů. Tím dalším pojmem byla úleva. "Hodně nám pomohlo, když Andrej Pavel odstoupil. Štěstí je i v tom, že se nám sešla plná sestava, což je vždycky důležité," vypočítával Kukal. Ten podle svých slov nejvíce trpěl v úvodní dvouhře, jíž Bohdan Ulihrach proti očekávání prohrál. "To byl povinný bod. Naštěstí jsme pak vyhráli debla," těšilo ho.

Jiří Novák viděl utkání s Rumunskem jako zatím nejtěžší, co se psychiky týče. Českému týmu hrozil sestup čtyřikrát v posledních šesti letech a Novák byl třikrát u záchranářských prací. "Byla to nejtěžší ze všech baráží, co jsem zatím hrál. Zhostili jsme se toho ale výborně." Ani Bohdan Ulihrach nepamatuje tak náročnou šichtu.

David Rikl se vůbec nezlobil, že volba hrát poslední zápas nepadla na něj, jako v Uzbekistánu před třemi lety. "Teď se sem tlačí támhle mladej," hodil hlavou k Michalu Tabarovi. "V tréninku mě porazil, tak to byla jasná volba," smál se. Hráči si z Tabary dělali legraci už v šatně před jeho premiérou proti Voineovi.

Jan Kukal už nyní myslí na příští sezonu. Chtěl by konečně zlomit prokletí a dostat se s týmem hodně daleko. "Dnešní výsledek nám dává obrovské šance na příští rok, kdy bychom skoro všechna utkání proti nasazeným měli hrát doma. Mohli bychom prorazit," doufá. Už předtím se nechal slyšet, že až se sejdou výkony Ulihracha a Nováka, může tým dojít hodně daleko.
Plyšová Adéla málem nepřežila

Jan Kukal s rukama nad hlavou. Čeští tenisté se udrželi mezi elitou


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga