Boris Becker

Boris Becker | foto: AP

Po strachu ve vězení Becker přijal výzvu. Zkusí zklidnit vzteklouna Runeho

  • 11
Minulý rok měl touhle dobou úplně jiné myšlenky. Teprve si odpykával trest ve vězení. Bývalý tenista Boris Becker nakonec za mřížemi strávil pouze osm měsíců místo plánovaných dvou a půl roku.

Po drsných zkušenostech se šestinásobný grandslamový šampion nyní vrací do tenisového světa: jako mentální kouč bude pomáhat Dánovi Holgeru Runemu.

Ve wandsworthské cele v Londýně zažil Becker chvíle utrpení. Odsouzený byl za maření insolvenčního řízení, podle svých slov zaslouženě. Po prosincovém propuštění skočil zpět do role televizního experta a komentátora, teď se v blízkosti Runeho přimkne k dění na kurtu ještě těsněji.

Becker: Jak přežít vězení. Zakázaná Kloppova návštěva, dojemný dopis od soka

Když od mladého tenisty obdržel zprávu s žádostí o rádcovství, měl okamžitě jasno. „Potěšilo mě, že mi napsal. Jsme spolu v kontaktu už dlouho,“ vyprávěl v podcastu Eurosportu.

Dodal, že se k trenérskému týmu dvacetiletého Dána zatím přidá do konce tohoto roku a že mu má pomoci především s psychickým rozpoložením při zápasech.

Dřív spolupracoval s aktuální světovou jedničkou Novakem Djokovičem, kterého vedl v letech 2013 až 2016. Během tohoto období Srb vyhrál šest grandslamových titulů, poprvé uzmul i trofej pro šampiona Roland Garros.

Great practice week in Monaco

14. října 2023 v 18:20, příspěvek archivován: 21. října 2023 v 8:29

A ve stejné době poznal Becker i Runeho.

„Byl ještě hodně mladý, ale už tenkrát jsem se s ním seznámil,“ vzpomíná. „V poslední době jsem se o něj hodně zajímal, protože hraje s obrovským nasazením a temperamentem.“

Rune sice oplývá velkým talentem, ale umí i vybouchnout a pořádně se rozčílit. „Je to neopracovaný diamant, který potřebuje vyleštit,“ přirovnává Becker. „Líbí se mi jeho emocionální výlevy. Ale je důležité, aby v zápasech rychle našel cestu zpět a soustředil se.“

Dánský tenista Holger Rune smutní v prvním kole US Open.

Dána, který aktuálně figuruje na šestém místě světového žebříčku, povede na nadcházejících podnicích v Basileji a Paříži. „Potom si sedneme a probereme, jestli se turnaje povedly, jestli ho spolupráce bavila a líbila se mu,“ prozradil Becker.

Největším lákadlem je pak pro nové duo Turnaj mistrů, který se koná od 12. do 19. listopadu v Turíně a na nějž by se Rune i s pomocí Beckera rád probojoval. Dánský tenista zatím uzavírá nejlepší osmičku hráčů sezony, kteří se kvalifikují. „To je náš velký cíl a úkol,“ ví nový trenér.

Až poté se společně rozhodnou, zda bok po boku vkročí i do dalšího roku.

Útočí další mladík. Nebudu spokojený, dokud nebudu jedničkou, říká Rune

Becker se chce soustředit především na pozvednutí aktuální formy Runeho. Dán se v letošní sezoně probil až do čtvrtfinále Roland Garros i Wimbledonu, kde vypadl s pozdějším šampionem Carlosem Alcarazem. Po londýnském grandslamu se však potýkal se zraněním zad a od té doby vyhrál jen jediný z deseti zápasů.

Nečeká, že by z Dána rychle vykouzlil světovou jedničku, cítí však, že Rune má velký potenciál se na vrchol jednou dostat.

„Je jedním z nejlepších mladých tenistů na světě. Musí si hlavně uvědomit, jak chce hrát, a nastavit si priority,“ radí Becker.

Dán Holger Rune ve čtvrtfinále Wimbledonu.

K dosažení tohoto cíle je podle něj klíčové hlavně rozložení sil během sezony.

Sám legendární Němec totiž moc dobře ví, že kromě zápasové praxe potřebuje tenista i porci odpočinku. „Silné slovo v tom případně musím mít i já, protože budu spoluzodpovědný za jeho úspěchy,“ míní.

Na novou štaci se bývalý úspěšný hráč těší, rád by si spolupráci udržel i v příštím roce. Už nyní ho však hřeje pocit, že na rozdíl od minulého roku momentálně řeší příjemnější starosti.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga