Tenis

Tenis

Blíží se tenisová bitva o tituly

Start nejlukrativnějšího tenisového turnaje tuzemského kalendáře je za dveřmi. V příštím týdnu se bude hrát už čtrnáctý ročník Rieter Cupu. Začíná v pondělí 30. června a vyvrcholí v pátek 4. července, kdy se budou hrát finálové duely ve dvouhrách.

Tradiční klání na orlickoústecké antuce má už podvanácté v řadě status mistrovství republiky. A ve hře budou i lákavé finanční odměny.

Nejlepší muž si odveze šek na sto čtyřicet tisíc korun. Nejúspěšnější žena zbohatne o rovných sto tisíc.

"Oproti loňsku jsme celkovou dotaci turnaje zvýšili o dvacet tisíc. Na finančních odměnách vyplatíme šest set padesát tisíc korun," uvedl Vladimír Vaněk, ředitel soutěže.

A kdo si z Ústí odveze nejatraktivnější šeky? Absolutní tuzemská špička nikoliv. Stejně jako v minulosti dává přednost vrcholným mezinárodním turnajům.

"Ovšem i tak je obsazení znovu zajímavé. Zejména mužská dvouhra slibuje atraktivní zápasy," pronesl Vaněk.

Mistrovský titul bude obhajovat Lukáš Rosol z Přerova. V aktuálním světovém žebříčku se posunul na 184. místo a v Ústí bude nasazen jako číslo jedna. Letos se blýskl triumfem na challengeru v Košicích. Jeho největším konkurentem by měl být Pavel Šnobel z VŠB Ostrava.

Na orlickoústecké antuce se mu tradičně daří. Rieter vyhrál už třikrát v letech 2001, 2004 a 2006, což z něho dělá nejúspěšnějšího hráče v historii turnaje. Nyní mu patří 220. příčka v žebříčku ATP.

Jeho největším letošním úspěchem je vítězství na challengeru v uzbecké Ferganě. Dobrou formu ukázal i v minulých dnech, kdy se z kvalifikace probil do hlavní soutěže ve Wimbledonu. V něm však prohrál v prvním kole.

Mezi aspiranty na zisk titulu se řadí i Jaroslav Pospíšil z Přerova. V Ústí pravidelně postupuje do závěrečných kol, ale na vítězství stále čeká. "Každý rok říká, že k nám bude jezdit do té doby, než vyhraje," usmál se Vaněk.

Vysoko může myslet i Jan Hájek z Prostějova, jenž z přihlášených hráčů figuruje nejvýše na českém žebříčku.

Patří mu jedenáctá příčka. "V roce 2005 ztratil ve čtyřech zápasech jen deset gamů. Pak ale skrečoval semifinále," připomněl Vaněk. "Tuto čtveřici určitě považuji za hlavní favority." Nasazenou jedničkou v ženské dvouhře bude Eva Birnerová z TC Realsport.

Na světovém žebříčku jí patří 345. příčka. A její největší konkurentkou bude Iveta Gerlová. Jihlavská tenistka obhajuje prvenství z minulých dvou let.

Početné zastoupení budou mít i tenisté z Pardubického kraje. Ve dvouhrách se představí čtyři muži a stejný počet žen. Největšími nadějemi jsou zejména hráči LTC Pardubice. David Novák už v roce 2005 na kurtech v Ústí vyhrál, Zuzana Zálabská v témže ročníku postoupila do finále.

Program letošního Rieter Cupu zpestří exhibiční turnaj osobností, který patří do seriálu Amfora Tenis Tour 2008. Uskuteční se v pátek 4. července od 9:00. "Hrát by měl třeba olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Valenta, fotbalista Panenka, herci Vydra a Čenský nebo moderátoři Šíp s Rosákem," uvedl Vaněk.

Program turnaje začne denně v 10:00. Páteční finálové duely dvouher se budou hrát od 14:30.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga