Česká tenistka Barbora Štefková gratuluje své přemožitelce v prvním kole Wimbledonu Kiki Bertensové z Nizozemska (vpravo). | foto: Reuters

Kariéru Štefkové uťala reaktivní artritida. Tenistka ve 24 letech končí

  • 6
Obě zápěstí znovu a znovu ochromovala bolest způsobená reaktivní artritidou. I proto si Barbora Štefková musela přiznat: s tenisem na vrcholové úrovni je konec. Vítězka devíti turnajů ve dvouhře na okruhu ITF a loňská účastnice Wimbledonu uzavřela kariéru v pouhých čtyřiadvaceti letech.

Štefková naposledy hrála v červnu v Hertogenboschi, její kariéra tak skončila nedlouho poté, co jako deblová spoluhráčka asistovala u domácího loučení slavnější kolegyně Lucie Šafářové na turnaji v Praze na začátku května.

Obdobné zdravotní problémy Štefkovou provázely již dříve a z předloňského maxima v podobě 154. místa žebříčku WTA se propadla až do osmé stovky. Aktuálně je 435. a o další návrat už usilovat nebude.

„Vrátila se mi reaktivní artritida a s ní bolesti obou zápěstí. Jsem z toho smutná, protože mám tenis ráda a dala jsem mu hodně. A taky proto, že nekončím tak, jak a kdy jsem si sama přála,“ uvedla na sociálních sítích Štefková. Informoval o tom server tenisportal.

Úspěchy slavila zejména na nižším okruhu ITF a vedle devíti singlových trofejí také dvanáctkrát ovládla čtyřhru. Naposledy letos v lednu v Hongkongu po boku Nizozemky Michaely Krajicekové, navíc tam byla i ve finále dvouhry.

Na elitní WTA Tour se pouze třikrát probojovala do hlavní soutěže a vyhrála v nich jediný zápas v Québeku 2016. Na grandslamech se dostala do prvního kola jen vloni na londýnské trávě.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga