Brenda Fruhvirtová

Brenda Fruhvirtová | foto: Petr EretMAFRA

Naděje září v Austrálii. I proto si v Melbourne zahraje rekordní počet Češek

  • 20
Tři talentovaní hráči, tři výhry, tři postupové oslavy. Tak by se dala shrnout účast českých tenistů v závěrečném kole kvalifikace na Australian Open. Představení mezi elitou si vybojovali teprve patnáctiletá Brenda Fruhvirtová, šestnáctiletá Sára Bejlek a dvacetiletý Dalibor Svrčina.

Úspěšný start tenisového mládí do roku 2023 zahájila osmnáctiletá Linda Nosková, když dokráčela v Adelaide až do finále. Na senzační tažení ale paradoxně doplatila a v kvalifikaci na Australian Open skončila v prvním kole. Už neměla síly.

Přesto si v Melbourne zahraje jedenáct českých tenistek. Tento ročník tak překonává doposud rekordní léta 2011 a 2015, kdy se do hlavní soutěže zapojilo deset hráček.

Kvitová začne v Melbourne proti Van Uytvanckové, Bouzkovou čeká Andreescuová

Vedle zkušených harcovnic (Petra Kvitová, Karolína Plíšková) se představí členky střední generace (Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, Tereza Martincová, Marie Bouzková, Markéta Vondroušová, Karolína Muchová) i mladé naděje (Linda a Brenda Fruhvirtovy a Sára Bejlek).

Na rekordní účasti mají podíl především úspěšná tažení talentovaných tenistek.

Sestra míří za sestrou

Sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová si loňskými výkony zajistila místo rovnou v hlavní části grandslamu. V minulé sezoně si vyzkoušela US Open, v Čennaí v Indii si připsala první titul na okruhu WTA.

Australian Open

příloha iDNES.cz

Podobně úspěšná byla i její mladší sestra Brenda. V pouhých patnácti letech oslnila sérií 27 výher v řadě a ve světovém žebříčku se mezi ženami vyšvihla na 128. pozici (aktuálně je 135.).

Proč si tedy nezkusit i seniorský grandslam?

Na začátku roku sice dostala v Aucklandu tvrdou lekci od finalistky předloňského US Open Kanaďanky Fernandezové (1:6, 1:6), ale Brenda Fruhvirtová ukázala, že i takové rány dokáže ustát.

Brenda Fruhvirtová si v patnácti letech zahraje na Australian Open

Obrovskou psychickou odolnost ukázala také v kvalifikaci na Australian Open. Po skalpu Srbky Stevanovičové ve dvou setech zvládla otočit následující zápasy s Ukrajinkou Snigurovou a Španělkou Bouzasovou.

Po prohraných prvních sadách nepustila soupeřky k jedinému mečbolu, průběh zvrátila na svou stranu a sama pokaždé využila hned první nabídnutou příležitost k ukončení zápasu.

Ve věku 15 let a 9 měsíců se Brenda Fruhvirtová stala pátou nejmladší tenistkou v historii, jež se probojovala do hlavní části australského grandslamu.

Nepovedená novozélandská epizoda je rázem zapomenuta a veškerá pozornost nyní směřuje ke klání s 38. hráčkou světa Běloruskou Sasnovičovou.

Podruhé mezi nejlepšími

Ani Bejlek neprožila vydařený vstup do nové sezony, na podniku ITF v Canbeře prohrála hned druhý duel. Jenže v Melbourne nastoupila v parádní formě a vykročila za vylepšením dosavadního grandslamového maxima, kterým je účast v prvním kole na US Open.

V kvalifikaci vyřadila Američanku Parksovou, která loni v říjnu zaujala v Ostravě, když vyřadila Karolínu Plíškovou a Mariu Sakkariovou.

Bejlek proti bleskově podávající sokyni prohrála první set 5:7 a ve druhém ztrácela 2:4. Ziskem šesti gamů v řadě Parksovou přibrzdila a po dvou úspěšných brejcích utkání s přehledem doservírovala.

Bez větších komplikací vyzrála i na talentované Rusky – dvacetiletou Astachovovou a osmnáctiletou Andrejevovou, které na závěr kvalifikace dovolila jen pět her.

Zlomový rok tenisové naděje: Lidi už se fotí i se mnou, chci být jedničkou

„S celým týmem jsme tvrdě pracovali na tom, abych dneska vyhrála. Jsem moc ráda, že jsem to nakonec dotáhla do vítězného konce. V pondělí nebo v úterý jdeme na to,“ těší se Bejlek.

Ovšem los k ní byl nemilosrdný a hned v prvním kole Australian Open narazí na Češku Barboru Krejčíkovou.

„Kvůli těmhle největším turnajům tenis hraju. Mám se ale pořád co učit a kariéru mám spíše na začátku. Snažím se odkoukávat od těch nejlepších, co dělají dobře, a napodobovat je,“ uvedla pro Tenisový svět.

Třetí do party

K souboji krajanů zatím nedojde v mužské části turnaje, kde má Česko nakonec trojnásobné zastoupení. Jiřího Lehečku a Tomáše Macháče doplnil dvacetiletý Dalibor Svrčina, kterého stejně jako Brendu Fruhvirtovou čeká grandslamová premiéra.

Obdobně trnitá byla i jeho cesta do hlavní soutěže. Překvapivě jasně ovládl jen závěrečné utkání proti Švýcaru Riedimu (6:0 a 6:4).

„Tohle bylo finále grandslamové kvalifikace a asi to na něj dolehlo, protože hlavně na začátku utkání dělal občas lehké chyby. Narušil jsem mu jeho hru a hrál jsem tak, jak jsem si předsevzal. Se svým výkonem jsem fakt spokojený,“ hodnotil zápas Svrčina.

Dalibor Svrčina na challengeru v Ostravě

V předchozích dvou kláních podstoupil větší boj. Do velkých problémů se dostal hned v úvodním kvalifikačním utkání s Britem Jubbem. Po vyhraném prvním setu prohrál druhou sadu 1:6 a ve třetí si musel poradit s mankem 2:4. Ziskem následujících čtyř her si nakonec vybojoval pokračovaní.

Ve druhém zápase proti Argentinci Kickerovi zase od začátku výrazně ztrácel, po vydřeném druhém dějství a slibném začátku třetího ho poslal dál sám soupeř, když skrečoval.

Kromě zavedených jmen se od pondělí 16. ledna na Australian Open vyplatí sledovat i výkony mladých dravců, kteří se postupně prosazují v dospělém tenise.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga