Polská tenistka  Agnieszka Radwaňská s pohárem pro vítězku Turnaje mistryň.

Polská tenistka Agnieszka Radwaňská s pohárem pro vítězku Turnaje mistryň. | foto: AP

Období s Navrátilovou? I to mi pomohlo, ohlížela se šampionka Radwaňská

  • 10
Ještě po Roland Garros byla v kalendářním pořadí na 26. místě. Ani před pár týdny si pořád nebyla jistá, zda-li se na Turnaj mistryň vůbec kvalifikuje. Začala ho dvěma porážkami. A přesto je nakonec tenistka Agnieszka Radwaňská jeho šampionkou. „Neuvěřitelné. Vůbec bych to nečekala,“ uznala 26letá Polka.

Dlouhé roky se pohybuje ve světové špičce. Zlobí soupeřky svou chytrostí, šikovností, neúnavností.

Ale velké tituly Agnieszce Radwaňské stále unikaly.

Až na konci letošní sezony to změnila. V semifinále zdolala do té doby suverénní Garbiňe Muguruzaovou, ve finále odolala povstání Petry Kvitové.

JE KONEC. Vítězná Agnieszka Radwaňská ve finále Turnaji mistryň v Singapuru.

Není divu, že ji v obou případech přemohlo dojetí.

„Hrát finále a získat trofej, to je něco, co jsem si vůbec nepředstavovala. Tak možná proto to přišlo,“ řekla Polka na tiskové konferenci.

Loni na konci roku oznámila, že její tým rozšíří Martina Navrátilová. Věřila, že právě osmnáctinásobná grandslamová vítězka jí pomůže dobývat velké trofeje.

Jenže začátek sezony Radwaňské nevyšel. A na konci dubna oznámila, že spolupráci s Navrátilovou končí. „Roli tam sehrálo i špatné načasování. Necítila jsem se na začátku roku dobře. Měly jsme nabitý program, ona i já,“ líčila Radwaňská. „Proto jsme se společně rozhodly, že to takhle fungovat nebude. A ukončily jsme to.“

Přesto tvrdí, že si z období stráveného s českou rodačkou leccos odnesla. „Být poblíž Martiny je velká čest. Dala mi hodně rad na kurtu i mimo něj. Pořád to beru jako dobré měsíce.“

A teď grandslam?

Poslední šampionkou Turnaje mistryň, která do té doby nevyhrála grandslamový titul, byla v roce 2005 Amélie Mauresmová. Hned v následující sezony vyhrála grandslamy dva. Vydá se podobnou cestou i Radwaňská? „Tohle mi určitě sebevědomí dodá. Je to dobrý start. Určitě se o to příští rok pokusím,“ řekla polská tenistka.

Na pomyslné dno narazila na Roland Garros, kde vypadla v 1. kole, což se jí na grandslamu naposledy stalo na Australian Open 2009. Jenže na trávě, kde se jí obvykle daří, ožila.

Od pařížského grandslamu měla povedenou bilanci 33 výher, 10 porážek. Získala tituly v Tokiu, Tchien-ťin - a nakonec v Singapuru i ten nejcennější.

„Myslím, že věta, která se na to hodí, je tato: Nezáleží na tom, jak začnete, ale jak skončíte. Nemám slova, která by popsala, co jsem cítila na kurtu,“ řekla Radwaňská.

Není divu: její složitě se vyvíjející sezona dostala takřka pohádkový konec.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga