TISKOVKA. Česká tenistka Petra Kvitová odpovídá v Prostějově na dotazy novinářů

TISKOVKA. Česká tenistka Petra Kvitová odpovídá v Prostějově na dotazy novinářů spolu s přítelem Adamem Pavláskem. | foto: ČTK

Adam Pavlásek naposledy zamával juniorům. Odchází k dospělým tenistům

  • 8
Stejně jako přítelkyně Petra Kvitová postoupil Adam Pavlásek do semifinále pařížského turnaje na Roland Garros. V dalších měsících se chce soustředit na přechod k mužům. "Bude to dlouhá cesta. Ale čím dřív se na ni vydám, tím lépe," uvažuje Pavlásek, kterému bude v říjnu osmnáct.

V duelu s Kanaďanem Peliwem byl dva míče od postupu do finále Roland Garros. Téměř vyhrané utkání nakonec prohrál ve třech setech a hned po něm uzavřel juniorskou kariéru.

Svěřenec trenéra Jaroslava Navrátila přitom mohl juniorské turnaje objíždět až do konce roku. Se slušnými nadějemi na úspěch. Přednost dostala nová výzva. Prosadit se mezi dospělými.

"Postavil se k tomu jako chlap. Nemá smysl ztrácet čas. Nechceme jednou o Adamovi hovořit, jako o bývalém semifinalistovi pařížské juniorky, ale jako úspěšném tenistovi v seniorské kategorii," prohlásil Miroslav Černošek, šéf prostějovského tenisu, který se stará o Pavláskův výkonnostní růst.

Český talent z Bílovce čeká náročné období. Žádný čas hájení, jen rychle šup do vody. Kvůli svému programu dokonce nebude v hledišti wimbledonského areálu fandit své přítelkyni při olympijském turnaji. "Ve stejné době budu hrát na turnajích kategorie Future a snažit se získávat body do žebříčku ATP. Držet palce budu na dálku," přiznal Pavlásek.

Za své výkony a práci v tréninku si sedmnáctiletá naděje vysloužila uznání starších kolegů Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. Společně s nejlepšími českými tenisty pojede v září do Argentiny k semifinálovému utkání proti domácímu výběru v čele s Juanem Martinem del Potrem.

"Zatím není jisté, jestli pojedu jako člen týmu, nebo pátý hráč. Ale budu tam a už to mě těší," svěřil se Pavlásek.

Za pár le tmožná argentinskou zkušenost mladý tenista zúročí. Třeba už kvůli tomu, že se mu daří nejen ve dvouhře, ale i v deblu.

V Paříži postoupil až do finále a možná jednou bude v Davis Cupu nastupovat na kurt v průběhu všech tří dnů. "Jé, to je daleko. Ale není to vůbec nepříjemný sen," usmívá se.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga