Doporučujeme

Budou Češi i v příštím roce sázet na internetu u zahraničních společností?

Budou Češi i v příštím roce sázet na internetu u zahraničních společností?

Zahraniční sázková kancelář: Když stát přitvrdí, můžeme zřídit síť poboček

  • 6
Stát by měl jejich provoz zakázat, křičí domácí společnosti. Není proč, hájí se zahraniční sázkové kanceláře. "Máme licenci, která nám umožňuje nabízet služby ve všech státech Evropské unii," tvrdí Ladislav Wiedermann, manažer nadnárodní sázkové kanceláře Unibet.

V posledních dnech se o omezování internetového sázení mluví čím dál častěji. V příštím roce budou poslanci hlasovat o novém loterijním zákonu. A tak se do boje za svá práva pustily jak domácí společnosti, tak zahraniční firmy.

"Zkušenosti z jiných zemí ukazují, že jsme schopni se adaptovat na nové podmínky - a to třeba včetně zřízení sítě kamenných poboček," uvedl Wiedermann. "Upozorňuju ale, že to není oficiální stanovisko společnosti. Je to jen můj pohled na věc."

České sázkové kanceláře s licencí pro internetové sázení si stěžují, že zahraniční společnosti provozují sportovní sázení na českém internetu nelegálně. Mají pravdu?
Verdiktů přisuzujících pravdu na tu, či onu stranu padlo během uplynulých let několik. A sázení na internetu podle nich provozujeme plně v souladu s licencí, kterou držíme. Je totiž platná pro všechny státy Evropské unie.

Zakažte zahraniční společnosti

prosí české sázkové kanceláře

V září Evropský soudní dvůr rozhodl, že každá vláda EU má právo zakázat provozování internetových stránek s hazardními hrami. Jak jste tento soudní verdikt přijali v Unibetu?
Toto rozhodnutí je opravdu jen jedno z mnoha. Vláda by se měla zaměřit především na svobodnou volbu svých občanů a umožní-li jim výběr mezi českými sázkovými společnostmi, pak by bylo nepochopitelné vyřadit z tohoto výběru společnosti zahraniční, často mnohem kvalitnější a především bezpečnější. Pochybuju, že by se některé ze zahraničních společností, fungujících na trhu už několik let, stalo, že si sázkař vsadí jednu událost na tiket několikrát.

České kanceláře navrhují tento model - zablokování internetových stránek pro společnosti bez licence a zákaz pro finanční instituce převádět peníze na účty těchto sázkových kanceláří. Je to optimální návrh?
České sázkové kanceláře budou vždy navrhovat modely, které je zbaví konkurence, se kterou na úrovni produktu konkurovat nedokážou. Bohužel už takový model není prospěšný pro sázkaře, kteří by tak přicházeli o to nejlepší, co tento sektor nabízí, a pravděpodobně by se stejně jinými cestami snažili u zahraničních sázkových společností sázet.

Společnost bwin si stěžuje, že současná evropská legislativa je nedostatečná. Nestačí prý rychlému tempu technologických změn. Souhlasíte? Jak zákony poupravit?
S tím samozřejmě bezezbytku souhlasím. Vývoj celého odvětví je velmi rychlý a s úpravou zákonů bojuje prakticky celý svět - jak u internetových sázek nebo on-line pokeru, tak třeba i u internetových kasín.

Jak bude Unibet postupovat, pokud projde nový zákon, který bude obsahovat zákaz internetového sázení v Česku?
Tuto situaci nedokážeme v danou chvíli předjímat. V případě, že zde bude zákon výrazně omezující naše aktivity na českém trhu, budeme se touto otázkou zabývat. Ale zkušenosti z jiných evropských států dokazují, že jsme schopní se vždy v rámci platných pravidel adaptovat a přijmout dané podmínky, včetně získání místní licence či zřízení sítě poboček.

Kolik účtů mají u Unibetu čeští sázkaři? O kolik za poslední rok tento počet vzrostl?
Konkrétní čísla samozřejmě sdělit nemohu. Pokud bych měl srovnat počet sázkařů a hráčů v prosinci 2009 a prosinci 2008, tak těch letošních je třikrát tolik.


  • Vybrali jsme pro Vás