Doporučujeme

Pavel Štverák dělá bookmakera už deset let. A teď byl učitelem reportéra iDNES.cz.

Pavel Štverák dělá bookmakera už deset let. A teď byl učitelem reportéra iDNES.cz. | foto: Petr Šedivý, iDNES.cz

V kůži bookmakera. Ty kurzy máte schválně špatně? divil se profesionál

  • 73
Napadlo vás někdy v sázkové kanceláři při pohledu na kurzy, že práci bookmakera byste hravě zvládli taky a ještě byste měli pohádkový život? Ne tak úplně. Redaktor iDNES.cz vyzkoušel, co všechno taková práce obnáší.

Na stolku rozházené sportovní časopisy a noviny. Na zdi vyvěšené průběžně aktualizované tabulky fotbalových soutěží. U stolu s dvěma počítačovými monitory pohodlná židle. Tak vypadá království Pavla Štveráka, bookmakera Tipsportu.

"Tady trávím nejmíň deset hodin denně. A to nemluvím o víkendech," vysvětluje. "Práce bookmakera rozhodně není med. Jsem třeba úplně alergický na to, když mi ostatní přejí pěkný víkend."

Dřív hrával fotbal. V mládeži dokonce nastupoval s Pavlem Nedvědem. "On hrál levou zálohu, já levé křídlo. Takže jsme celý rok hráli spolu na levé straně. Bylo vidět, že bude dobrý, ale zase nějak moc nevyčníval. To bylo ale hlavně tím, že byl o dva roky mladší než my ostatní."

Tak daleko jako Nedvěd to ve fotbale Štverák nedotáhl. U fotbalu ovšem zůstal. Už deset let tvoří kurzy - nejen na fotbal, ale i na NHL a AHL, atletiku, dokonce curling. "Dřív dělali všichni všechno. Postupně se to ale dělí," povídá.

Mluví neustále. Je vidět, jak ho sport baví. Chvíli vysvětluje nástrahy, které na bookmakery číhají, ale hned skočí k jinému tématu. Než se s ním doberete závěru v jedné věci, proberete čtyři další. "Napovídám toho strašně moc a pak dělám kurzy na jednu ligu místo hodiny klidně dvě. Kdybych nebyl tak roztěkanej, tak bych mohl mít mnohem víc času," říká jakoby omluvně.

VIDEO: Tvoří kurzy a sledují sport

Přesto práce bookmakerů není med

Hlavní je ten cit bookmakera

Jaké předpoklady musí mít bookmaker v sobě, aby mohl tuhle práci dělat dobře?
Všichni vám řeknou, že je to o citu. Já když uvidím v tabulce dva týmy, které hrají proti sobě, hned si v hlavě promítnu kurz, který se od toho celkového až tolik lišit nebude.

Zkuste popsat, co je to ten cit bookmakera.
Slyšel jsem už hodněkrát, že ho musíte mít. Troufnu si říct, že já ho mám, když to dělám deset let. Pak si ale neuvědomuju, že ostatní ho mít nemusí. Třeba když kamarádi zkoušeli nějaké kurzy vytvořit, musel jsem se smát. Napsali třeba kurz 1,80 a správně mělo být 1,30. Člověku přijde divné, splést se o tolik.

Může bookmakerovi pomoct nějaká škola?
Zajímavá otázka - řekl bych, že asi ne. Já mám například strojárnu, která s tvorbou kurzů vůbec nesouvisí. Pomoct vám ale mohou cizí jazyky. Člověk totiž hodně hledá i na zahraničních internetových stránkách. Ale zase to není nějaká největší nutnost. Že neumím turecky, když tvořím kurzy na tureckou ligu? Nevadí, existují překladače, spousta informací je navíc v angličtině.

Nenapadlo vás někdy, že budete radši sázet než kurzy tvořit?
Dělat sázkaře je docela nejisté, zatímco bookmaker má příjem jistý. Vždyť ani ti nejlepší hráči neuhodnou všechno. Jim z dvaceti tiketů vyjde třeba jenom deset. Zisk jim dělá tři nebo čtyři procenta, což není moc. Honí to pak penězi, protože sází za statisíce. Zkrátka vydělávat jde, ale hodně pomaloučku. Chce to trpělivost.

Jak se tvoří kurz

Kurzy na každou soutěž tvoří alespoň dva bookmakeři. Na velké fotbalové ligy ale dohlíží třeba i čtyři nebo pět lidí. Z několika názorů se vytvoří jeden hlavní, který vypadá nejrozumněji.

Na ruskou fotbalovou ligu má Štverák jednoho pomocníka: "Zrovna musíme vytvořit kurzy na víkendové kolo. Míra Kubík už má své kurzy uložené, teď jsem na řadě já."

Všichni bookmakeři v Tipsportu pracují v počítačovém systému Tipsys, který Štverák pomáhal vytvářet. Tabulky pro snadnější orientaci ve statistikách vypadají úplně stejně, jako si sám tvoří pro svou potřebu.

Škola sázení

Naučte se sázet s profesionálním bookmakerem

"Spousta lidí říká, že dělám zbytečnou práci, když máme všechno v systému. Já si ale statistiky aktualizuju ještě u sebe, je to spíš ze zvyku, ale pomáhá mi to pamatovat si výsledky," popisuje.

Nerad mění ustálené zvyky, prověřené dlouholetou praxí. Ukazuje, jak si ke každému kolu vede souhrn výsledků, vypsané kurzy a poznámku, jestli jeho kurz byl lepší než kolegův. Průběžně si také aktualizuje celkovou tabulku, kterou zvýrazňuje čtyřmi barvami. "Těmi rozlišuji kvalitu týmů. Červenou jsou zvýrazněna nejlepší mužstva. Pak se stačí podívat a vidíte, že červený favorit hraje proti zelenému outsiderovil. Hodně to pomáhá," vysvětluje.

Na řadu přichází první zápas, ke kterému musí Štverák vytvořit kurz. "Groznyj - Dynamo Moskva. Na první pohled musí být hosté favoritem - to vidím už z barviček, protože Dynamo je červeně," usmívá se Štverák, když zeširoka vysvětluje, jak k zápasu vytvoří kurz.

Pavel Štverák

Pavel Štverák už má kurzy v oku. Koukne na dva týmy a už ze sebe chrlí výsledný kurz.

Otevře seznam zápasů, v rychlosti mrkne na poslední výsledky a pokračuje: "Dynamo je sice dvanácté ale z pěti zápasů hrálo třikrát venku moskevské derby. Prostě měli těžký los, jeho současná pozice není tragická. Určitě půjde nahoru. A Groznyj? Je na pátém místě, to není špatné. Navíc je to nebezpečná oblast v Čečensku, pořadatelé na stadiony stojí se samopaly. Musím přiznat, že tenhle zápas je celkem oříšek. Favoritem je ale Dynamo, a tak vypíšu kurz na favorita 2,40. Kdyby byly šance na obou stranách stejné, byl by kurz 2,60."

Štverák následně kurz porovná s názorem svého kolegy a vytvoří finální číslo. Ani to ale není úplně definitivní. Až do zápasu se neustále mění - vliv na to má trh, konkurenční sázkové kanceláře nebo nové informace před zápasem. V pátek v poledne, dva dny před utkáním, tak celkový kurz stoupl na 2,52.

Finální kurz na favorita se napíše do počítače, který podle mustru vytvoří zbylé kurzy na výhru druhého týmu, remízu, neprohry. "A pokud se něco bookmakerovi nelíbí, může s tím samozřejmě hýbat," doplňuje Štverák.

Dostává se k druhému zápasu. Ten už by tak vyrovnaný být neměl. Saturn přivítá Spartak Moskva.

Diskutujte s ostatními čtenáři-sázkaři

Vyměňte si zkušenosti a názory s dalšími sázkaři

"Saturn neporazil Novosibirsk, to je strašný. Ani Spartak ale nehraje nějak oslnivě. Nevyhrál třeba v Tomsku, který je na podobné úrovni jako Saturn. Takže kurz na favorizované hosty vidím zhruba na 2,05. Když se podívám na ostatní sázkové kanceláře, tak mají sice většinou míň, ale pomalu to jde nahoru. Trefil jsem se," vysvětluje.

Pořád ale nepadlo to podstatné - co všechno se do kurzu musí promítnout. Zatím to byla jen ukázka bookmakerovy zkušenosti, kdy se podíval na dva týmy a za chvilku už se chlubil celkovým kurzem. A ten vždy trefil do malého rozpětí ostatních společností. Je vidět, že Štverák už má tvorbu kurzů v oku.

"Jak jsem na ty kurzy přišel? Podíval jsem se, jak oba týmy hrajou, kouknul jsem na tabulku a přidal předsezonní předpoklady. Dohromady s mým úsudkem vypadl celkový kurz," pokusil se o jednoduché vysvětlení.

Ze mě bookmaker nebude

Rychlokurz práce bookmakera vrcholí. Nastává moje chvíle. Teď já sedím u stolu, abych zkusil vytvořit kurzy.

Ano, mohl jsem podvádět, že bych se doma podíval, jaké kurzy na českou ligu vypsal Tipsport, a pak machrovat, jaký jsem talent. To by ale nebyla taková legrace.

Místo toho jsem vzal seznam zápasů a v rychlosti - stejně jako mi před chvílí ukazoval zkušený Štverák - mastím kurzy na papír. Je vidět, že ten cit v sobě nemám. Jasně, poznám favorita, pamatuju si, že Jablonec hraje o titul, ale už to nedokážu promítnout do celkového kurzu.

"To jste dělal naschvál tak špatně, aby ta reportáž vypadala líp?" divil můj učitel, když jsem mu podal papír s kurzy. Pravda, od kurzů Tipsportu se liší dost, ale rozhřešení nám dá až víkendové kolo.

Po víkendu, až se odehrají všechny zápasy, se totiž dozvím, zda by Tipsport s mými kurzy náhodou nezkrachoval. A nebo jestli mě naopak neberou jako bookmakera.

Hra na bookmakera

Redaktor iDNES.cz si zkusil vytvořit kurzy

Kurz je tvořen vždy na favorita. Mínus znamená, že favoritem je host. Tento kurz se následně napíše do počítače, který vytvoří kurzy na outsidera, remízu a dvojtipy.

Vyzkoušel jsem si, jaké to je pracovat jako bookmaker. Svůj kurz jsem vždy vytvořil ještě před tím, než jsem viděl profesionály vytvořený kurz v Tipsportu. Pavel Štverák pak vždycky můj názor okomentoval. Nakonec přiznal, že jsem nejspíš neprošel.

"Ale to nevadí. Jeden čas ke mně chodil bookmaker-začátečník, kterému to nešlo podobně. Nakonec se to naučil. Když se ale na vaše kurzy podívám, někdy jsou dost mimo," hodnotil můj výkon Štverák.

Bohemians Praha/Střížkov - Mladá Boleslav
Můj kurz: -1,5
Kurz Tipsportu: -1,48
Moje vysvětlení: Boleslav je favoritem, Střížkovu už o moc nepůjde. I když hosté nehrají doma, není podle mě co řešit.
Štverákova reakce: Boleslav je sice favoritem, ale takhle by kurz vypadal, kdyby se Střížkovem hrála Sparta. I když já kurzy na českou ligu netvořím, tenhle kurz měl být podle mě o pár desetinek vyšší.
(Poznámka: Kurzy jsme tvořili ještě před disciplinárním trestem, podle kterého střížkovští Bohemians ztratili šanci na záchranu v první lize. Proto Štverák říká, že kurz měl být malinko vyšší - za současné situace je v pořádku)

České Budějovice - Sparta
Můj kurz: -1,45
Kurz Tipsportu: -1,77
Moje vysvětlení: Sparta hraje o titul, nic jiného než výhru si nemůže dovolit.
Štverákova reakce: To nebude tak hladké, jak se zdá. Znovu měl být kurz o pár desetinek vyšší.

Slavia - Kladno
Můj kurz: 1,55
Kurz Tipsportu: 1,33
Moje vysvětlení: Slavia šlape, je vidět, že se po příchodu trenéra Cipra zvedla. Ovšem Kladno v posledních zápasech předvedlo bojovný výkon a nebude lehkým soupeřem.
Štverákova reakce: To bych vsadil za milion, za barák. To jste trochu přestřelil, kurz bude kolem 1,30.

Teplice - Příbram
Můj kurz:
1,75
Kurz Tipsportu: 1,50
Moje vysvětlení: Teplický expres, který ještě před pár týdny mířil za titulem, se trochu zasekl. Nemyslím, že to bude mít s Příbramí snadné.
Štverákova reakce: Zase moc. Příbram je venku hodně špatná.

Slovácko - Bohemians 1905
Můj kurz: -2,40
Kurz Tipsportu: 2,00
Moje vysvětlení: Slovácko není ve formě. Švancara, Zelenka ani Urbánek zatím nehrajou tak, jak jsem od nich čekal.
Štverákova reakce: Vy jste fanoušek Bohemky, že jo? Jinak byste nemohl tvrdit, že Bohemka bude favoritem. Jde o vyrovnané týmy, Slovácko hraje doma, takže bude určitě favoritem.

Liberec - Ostrava
Můj kurz: -1,65
Kurz Tipsportu: -2,60
Moje vysvětlení: Je jasné, že Ostrava bude favoritem. V boji o titul nechce zbytečně přijít o body. Je ale pravda, že jsem v tomhle zápase úplně nepromítl to, že se hraje v Liberci.
Štverákova reakce: I když je Ostrava favoritem, tak je v pozici hostujícího týmu. Váš kurz by platil v případě, že se bude hrát v Ostravě.

Brno - Olomouc
Můj kurz: -2,40
Kurz Tipsportu: 2,05
Moje vysvětlení: Brno před týdnem prohrálo s Příbramí, naopak Olomouc si poradila s ambiciózní Plzní. Proto jsem se rozhodl malinko favorizovat hosty.
Štverákova reakce: Proti sobě stojí podobně silná mužstva. Brno jako domácí musí být favoritem.

Plzeň - Jablonec
Můj kurz: -1,65
Kurz Tipsportu: 2,40
Moje vysvětlení: Jablonec hraje o titul, v Plzni musí vyhrát. Kurz Tipsportu mě tak dost zaráží, asi si na to vsadím.
Štverákova reakce: Pozor, já jsem z Plzně, tak bacha na to! Plzeň není o moc horší tým, hraje doma, a tak bude mít malinko navrch.


  • Vybrali jsme pro Vás