Doporučujeme

PEČLIVĚ VYBÍREJTE. Dát na tiket Spartu nebo Real Madrid umí každý. Takovým způsobem ale dlouhodobě nelze vydělávat.

PEČLIVĚ VYBÍREJTE. Dát na tiket Spartu nebo Real Madrid umí každý. Takovým způsobem ale dlouhodobě nelze vydělávat. | foto: Profimedia.cz

Škola sázení: Vydělávejte. Cestou k výhrám je valuebetting

  • 12
"Vsadit či nevsadit? Kurz je, oč tu běží." Asi tak by se ptal Hamlet, kdyby místo otázek existenciálních řešil ty sázkařské. A zároveň by tak vyjádřil asi nejzásadnější myšlenku celého kurzového sázení.

Mezi sázkaři totiž existují dva základní přístupy k výběru tipů. Hledání vítěze a hledání "hodnotného" kurzu (hodnota = v angličtině value). Ten první je oblíbenější, rozšířenější, snadnější a také ztrátovější.

Naproti tomu valuebetting vyžaduje úsilí vynaložené jak na pochopení, tak na jeho dodržování, zároveň též brání vsadit si na úplně každý zápas. Ale odměnou je šance dlouhodobě dosahovat zisku.

Škola sázení

Proč je hledání vítěze špatná strategie? Protože nikdo nemá křišťálovou kouli a tudíž není schopen pokaždé trefit vítěze. Pokud tedy budete sázet na toho, kdo si myslíte že vyhraje, vbíháte do pasti zvaná bookmakerova marže. Bookmaker u většiny zápasů správně odhadne pravděpodobnost vítězství jednotlivých týmů a na to pak rozmístí svůj polštář marže. Pod ním pak dříve nebo později skončí vaše peníze.

Pokud vezmeme příklad z minulého dílu (ZDE), sázka na Slavii v kurzu 1,55 proti Mladé Boleslavi měla být úspěšná v 58 procentech případů. Pokud tedy stokrát vsadíte na Slavii v daném kurzu, v 58 procentech opravdu vyhrajete, ovšem na konci zjistíte, že váš bank je o 10 procent hubenější (= 58*1,55 – 100). Ostatně to, že favorit nevyhraje vždy, se nakonec potvrdilo.

Vytvořte si vlastní kurzy, hledejte value

Co tedy je valuebetting? V podstatě nic těžkého. Jen to chce trpělivost a ochotu zahrát si na bookmakera. A vypsat si vlastní kurzy na zápasy, kde zvažujete sázku. Prostě si proti sobě postavte dva týmy a odhadněte, jakou má každý z nich šanci na úspěch.

Tip

Vytvořte si vlastní kurz. Když pak v nabídce sázkových kanceláří najdete vyšší kurz, než je ten váš, vsaďte si.

Opět si to vysvětleme na zápase Slavie s Boleslaví. Bookmakeři zápas vypsali s procenty 58 : 27 : 15. Pokud zápas vidíte plus mínus stejně, nemá smysl se dál zápasem zabývat, protože se bookmaker je chráněný marží, která vás do výhodné sázky nepustí. Ale třeba si myslíte, že stoper Brabec bude Slavii chybět daleko víc, než se čeká. Že brankář Vaniak už je starý. A že celé Slavii bude zapracovaní několika nových hráčů trvat nějaký čas. Zápas si tedy vypíšete jako 52 : 30 : 18.

Protože na rozdíl od bookmakera nemáte k dispozici žádnou krycí marži, kurzy vytváříte ze stoprocentního paybacku. Váš autorský kurz na zápas Slavia – Mladá Boleslav je tedy 1,92 na výhru Slavie ( =100/52), 3,33 ( =100/30) na remízu a 5,55 (=100/18) na vítězství hostů.

V tuto chvíli nastává moment, kdy se podíváte na trh, jaké kurzy jsou k dispozici. Tam, kde vidíte vyšší číslo, než je ve vašem autorském kurzu, jste právě objevili VALUE. V našem příkladě byl kurz 6,00 na Boleslav a kdybyste si jej na základě vaší argumentace vsadili, nezbývalo by než proklínat herecký talent Jaroslava Černého.

Jak najít value

Value je možno nalézt dvěma základními způsoby. Za prvé můžete vědět něco, co bookmaker neví, a nezakalkuloval to do kurzu. Pokud jste se právě vrátili od doktora a před vámi do nemocnice přivezli brankářskou jedničku místního hokejového týmu s nohou v sádře, máte informaci, která zvyšuje šance soupeře a není zatím zakalkulována v kurzu. Máte k dispozici value. To obvykle trvá jen do momentu, kdy se informace objeví na internetu a sázkové kanceláře kurz sníží.

Tip

Zjistěte si dost informací. Můžete tak narazit na něco, co bookmaker do kurzu nezahrnul, a vy se tak dostáváte do výhody.

Druhý způsob je odlišná interpretace předzápasových informací. Prostě si myslíte něco jiného než bookmaker. Viděli jste poslední zápas, a nemyslíte si, že tým je tak dobrý/špatný, jak si myslí ostatní. Jste přesvědčeni, že nový trenér je génius/hlupák, který týmu prospěje/poškodí.

Pokud jsou vaše odhady správnější než bookmakerovy a vy budete sázet value, dlouhodobě budete v plusu. Není to tak snadné jako vždycky plácnout na tiket Spartu, Real Madrid a Manchester United, ale stojí to daleko méně peněz, respektive na rozdíl od triptychu Sparta + Real + Manchester na tom lze vydělat.


  • Vybrali jsme pro Vás