Doporučujeme

ČESKO JAKO POKEROVÁ VELMOC. Do losangeleského dějiště Světové pokerové série

ČESKO JAKO POKEROVÁ VELMOC. Do losangeleského dějiště Světové pokerové série dorazily desítky českých fanoušků, aby podpořily Martina Staszka. | foto: AP

Rodiče pokerového šampiona stále nevěří: Proč náš syn študoval?

  • 153
Las Vegas (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Byl to pro něj nejtěžší den v jeho životě. "Beru antibiotika," utrousil, oblékl si svou flanelovou košili s krátkým rukávem, na srdce připnul českou vlajku. Pak se Martin Staszko odebral do divadelního sálu luxusního hotelu Rio v Las Vegas, kde se koná finále letošní Světové pokerové série.

V neděli ráno bylo hráčů devět, teď už zbyli jen tři. Všichni už mají jistý zisk 72 a půl milionu, přepočtený na koruny. V úterý se k boji o ještě mnohem víc peněz a také o nejcennější pokerový náramek k jednomu stolu posadí Pius Heinz z Německa, Američan Ben Lamb a "flanelový ďábel" z Třince.

Martin Staszko

V létě oslavil pětatřicátiny tím, že v Las Vegas porazil 6 864 soupeřů, a kvalifikoval se tak do finále Světové pokerové série. Poker hraje teprve čtyři a půl roku, na špičkové úrovni ale už dvacet let hraje šachy. Je svobodný, chodí na levná polední menu do třineckých restaurací a nejčastěji ve svém nevelkém bytě večeří pizzu z mikrovlnky.

Tichý. Flegmatický. Skromný. "Samozřejmě," říká, "kdyby se mi povedlo vyhrát těch 156 milionů, bude to nepřekonatelný životní úspěch, ale o peníze mi až tolik nejde. Já nemusím být nějaký multimilionář," poznamenává Staszko, který ještě loni pracoval v nošovické automobilce.

Do Las Vegas mu přiletěli fandit i rodiče, kteří se dodnes úplně nesmířili s faktem, že se jejich dítě živí pokerem. Sami mu vůbec nerozumí. "Když řekl, že končí se zaměstnáním, tak jsme nadšení nebyli," přiznává táta Rudolf, který pracuje ve třineckých železárnách. "Říkali jsme mu, že by to neměl dělat - proč študoval? Vždyť na pokeru není nic jistého."

A maminka Žofie, zaměstnaná v lékárně, dodává: "Ale on si stejně udělá, co chce, však má svoje roky." Že by syn vyhrál, rodiče nevěří: "Myslíme, že i osmé místo bude úspěch, to by stačilo."

Sbohem, Belize

Staszkovi nejsou jedinými fanoušky, na finále přiletělo dvacet Čechů. Mávají vlajkou, na sobě národní fotbalové dresy, ale v divadle se ztrácejí. Je tu totiž tisíc diváků, kteří vyřvávají jako na fotbale: "Ólé!"

Nejhlasitější podporu má hráč Badih Bounahra, za nímž přijela značná část obyvatel jeho rodné země, středoamerického Belize. Jejich idol dělá pro diváky šaškárny, každou chvíli jim mává, oni ho ženou za úspěchem rytmem rumba koulí, ale nakonec to je právě Staszko, kdo Bounahru vyřadí; vyhodí od stolu.

"No co, teď aspoň začne dvoudenní party," zapaluje si Belizan tlustý doutník a v sále se tou dobou konečně výrazněji ozývá pokřik: "Martin, Martin!"

Po pěti hodinách však čeští fanoušci ztuhnou. U stolu zbývají čtyři hráči a čeká se jen na toho, kdo vypadne nyní. Jen tři totiž budou pokračovat o dva dny později, v absolutním finále. A Martin Staszko je náhle ze všech poslední. Už dávno nevyhrál jedinou hru, oči má rudé horečkou.

Neustále pokládá své karty, ubývají mu žetony, dávno se neusmál. Dvacítka českých fanoušků mlčí. Všichni si nervózně koušou nehty. Tohle nevypadá dobře...

Postel místo večeře

Jistě, Staszko už má v tuto chvíli jistých skoro 55 milionů korun za čtvrté místo, ale jemu o peníze opravdu nejde - zatím je starý mládenec a po žádném luxusu nesní.

Toužil po jediném. Po náramku pokerového šampiona, a ten je v tuto chvíli příliš daleko - Staszko má před sebou zdaleka nejméně žetonů. Po šesti hodinách hry nastává přestávka na večeři, ale on chce jenom dva banány a odchází si lehnout na pokoj. "Když tak mě za hodinu vzbuďte," prosí unaveně a postěžuje si, že mu už dávno nepřišla do ruky dobrá karta.

Za hodinu se Stasko vrací na jeviště naprosto klidný. Hra ve čtyřech už je rychlá, on pije střídavě energetický nápoj a minerálku. "Hop, hop, hop," začne poskakovat dvacítka Čechů, což okamžitě vyburcuje domácí fanoušky: "USA, USA," odpovídají.

ČESKÝ ZÁSTUPCE. Chipleaderem u finálového stolu Main Eventu slavné World Series
FANOUŠCI ČESKÉHO PŘEKVAPENÍ. Chipleaderem u finálového stolu Main Eventu slavné

FANOUŠCI ČESKÉHO PŘEKVAPENÍ. Chipleaderem u finálového stolu Main Eventu slavné World Series of Poker je Čech Martin Staszko. Také on měl v Las Vegas své fanoušky.

Zhruba po hodině hrozí dvaceti Středoevropanům v sále infarkt. Staszko vsadí všechny své žetony a do té doby naprosto suverénní Němec jménem Pius Heinz výzvu po delší vzájemné hypnóze přijímá.

Martin Staszko je minutu od svého vegaského konce. Oba hráči ukazují karty. Staszko má eso a osmičku. Němec dvě šestky. Co teď přijde na stůl?

Dvě osmičky, které Staszka nejenže zachraňují ve hře, ale zároveň ho vystřelí do nejlepší trojice. Vzpětí je tu krátká přestávka, během níž v sále symbolicky zazní Staszkova nejoblíbenější píseň od skupiny Abba. Jmenuje se The Winner Takes it All - Vítěz bere všechno.

A Staszko najednou skutečně bere všechno, dál ničí své soupeře. Brzy už je druhý, na dohled od Němce. Málokdo si uvědomuje, že se už turnaj hraje jedenáctou hodinu; napjatí diváci dávno ztratili pojem o čase.

Ale už brzy začne divoce poskakovat i emočně zcela umírněný Martin Staszko. Je konec! Američan Matt Giannetti přišel o své poslední žetony, divadlo vybuchuje řevem.


  • Vybrali jsme pro Vás