Doporučujeme

Fortuna a Tipsport zrušily na internetu manipulační poplatek u sportovních sázek.

Fortuna a Tipsport zrušily na internetu manipulační poplatek u sportovních sázek. | foto: Luke MacGregor, Reuters

Sázkovky ruší manipulační poplatky, Fortuna má problémy s loterií

  • 1
Na internetu už se většinově vsází na sportovní výsledky bez manipulačního poplatku. Dvě největší tuzemské sázkové firmy - Tipsport a Fortuna - je zrušily. Obě společnosti tak zareagovaly na vývoj na trhu. Fortuna také momentálně hledá lepší využití pro svou loterii.

Hlavně kvůli sázkovým kancelářím ze zahraničí, které podnikají na českém internetu bez licence, zrušil Tipsport v únoru manipulační poplatek a potěšil sázkaře. V tiskové zprávě označil tento krok za "jedno z nejzásadnějších rozhodnutí v 21leté historii Tipsportu".

"V současné době přijímáme přes sedmdesát procent sázek prostřednictvím internetu, vnímáme zrušení manipulačního poplatku jako benefit, který využijí téměř všichni naši klienti," uvedl ředitel firmy Petr Knybel.

Brzy na konkurenci zareagovala Fortuna a manipulační poplatek na internetu zrušila také. "Museli jsme to udělat taky. Dopad na hospodářské výsledky to nebude mít takové jako plošné zrušení. Navíc se ho snažíme minimalizovat marketingem," vysvětlil minulý týden generální ředitel společnosti Radim Haluza.

Právě v oblasti sportovních sázek se Fortuně v minulém roce dařilo, rostly především sázky na internetu, sílil i polský trh. Na konci loňského roku výše přijatých sportovních sázek vzrostla o 25 procent, což je dosud nejlepší kvartální výsledek v historii společnosti. Celkem dosáhly přijaté sportovní sázky téměř 450 milionů eur, což je v přepočtu přes 11 miliard korun.

I přes tento úspěšný segment klesl Fortuně čistý zisk o 7,5 procenta na 12,3 milionu eur (zhruba 314 milionů korun). Problémy má hlavně se svou loterií Superloto, který je nyní předmětem revize. Současný šestiprocentní podíl na trhu je menší, než si společnost představovala. Proto Fortuna uvažuje dokonce o vstupu dalšího partnera.

"Určitě to nebude tuzemský partner, jednáme se třemi provozovateli číslených loterií," prozradil Haluza. Zda se Fortuna vzdá nadpolovičního podílu, však neoznámil. "Na to nemohu odpovědět, to záleží na akcionářích."

V oblasti číslených loterií se naopak daří hře Korunka, které prospělo partnerství s Tipsportem. Suverénní jedničkou zůstává společnost Sazka s populární Sportkou.


  • Vybrali jsme pro Vás