Vyhrál Vik, Rygl skončil pátý

O s l o - Dvojnásobný olympijský vítěz v severské kombinaci, Nor Bjarte Enge Vik, vyhrál závod Světového poháru v Oslu a udržel si teoretickou naději na zisk celkového prvenství. Vedoucí muž průběžného pořadí seriálu, Samppa Lajunen z Finska, potřeboval skončit do třetího místa, aby si v předstihu zajistil konečné vítězství. To se mu vinou slabšího skoku nepodařilo a doběhl čtvrtý.
V běhu na 7,5 kilometru se mezi Lajunena a Vika vklínili ještě další dva Norové Kenneth Braaten a Kristian Hammer a odsunuli ho na čtvrtou příčku. Před posledním závodem jednotlivců v sezóně, který je na programu příští týden, má Fin před Vikem náskok 130 bodů a o celkový triumf ho může připravit pouze neuvěřitelná smůla. Za vítězství v závodu Světového poháru je 140 bodů.

Český reprezentant Ladislav Rygl, který figuroval po skocích na pátém místě, doběhl šestý a zůstává i nadále na třetí příčce celkové klasifikace. Jeho nejbližší pronásledovatel, Němec Ronny Ackermann, dnes skončil ve třetí desítce a umožnil Ryglovi získat náskok 132 bodů. Český sdruženář má velkou šanci obhájit celkové třetí místo z loňského roku.

Po nezdaru v předchozím klasickém závodu vyšel dnes Ryglovi skok, na můstku K-115 předvedl 120 metrů a obsadil páté místo. "Měl jsem trochu štěstí. Tady na Holmenkollenu člověk nikdy neví, jak mu foukne. Mně dneska vítr pomohl," konstatoval spokojeně Rygl.

V průběhu sezóny se český závodník několikrát vynikajícím během probojoval až na stupně vítězů, ale tentokrát z boje o medaile v závěru vypadl. "Ještě kilometr před cílem to vypadalo, že bych mohl být druhý. Ale neměl jsem tak rychlé lyže. Na únavu se vymlouvat nemohu, protože unavení už jsou všichni," řekl Rygl a dodal, že se těší, jak si po sezóně odpočine.

Milanu Kučerovi se vůbec nevydařil skok, výkonem 79 metrů obsadil poslední 54. místo a do běhu nenastoupil.

Výsledky:
1. Vik 19:34,6,
2. Braaten -29,3,
3. Hammer (všichni Nor.) - 34,8,
4. Lajunen (Fin.) -36,9,
5. Rygl (ČR) -45,6, ... Churavý (ČR) -2:46,2

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Ladislav Rygl, Osel, Oslo