Volejbalový svaz schválil Velasca

Praha - Proslulý argentinský trenér Julio Velasco se ujme mužské volejbalové reprezentace České republiky. Velaskův nástup do funkce schválilo sobotní zasedání správní rady Českého volejbalového svazu. Smlouva s koučem, který v letech 1990 a 1994 dovedl Italy ke dvěma titulům mistrů světa, by měla být podepsána do konce ledna. Velasco, jenž si po odchodu od italské reprezentace vyzkoušel i práci v managementu špičkových fotbalových klubů, povede české volejbalisty na říjnovém světovém šampionátu v Argentině.

Při oboustranném zájmu poté může být jeho kontrakt prodloužen.  Generální sekretář volejbalového svazu Jan Žižka již dříve uvedl, že jedním z důvodů snahy o Velaskovo angažování byl fakt, že se podzimní světový šampionát koná právě v jeho rodné zemi.

"Jeho přítomnost na lavičce by tam pro nás určitě znamenala velkou podporu," řekl Žižka. Velaska označil za velkou trenérskou osobnost. "Ostatně to, jakých skvělých výsledků dosáhl s Italy, mluví samo za sebe," dodal.

Velasco, který bude prvním zahraničním koučem národního týmu v historii českého volejbalu, se dohodl se svazovými činovníky o smlouvě už na konci prosince. Po úspěšném jednání v Praze pak rovnou odjel sledovat české hráče na mezinárodní turnaj v belgickém Maaseiku.

Jediným otevřeným bodem tehdy zůstala výše odměn za umístění mužstva na mistrovství světa v Argentině. Žižka však dnes odmítl konkretizovat, jak svaz tuto otázku vyřešil, s odkazem na chystanou tiskovou konferenci.

Dalšími oslovenými trenéry pro práci u reprezentace byli  Slovák Igor Prieložný, Švéd Anders Kristiansson, jehož však  belgický Maaseik neuvolnil, a Pavel Třešňák, jenž přivedl národní  tým ke čtvrté pozici na mistrovství Evropy 1999 ve Vídni. Po něm převzal funkci Zdeněk Haník, který skončil po dalším čtvrtém místu z loňského evropského šampionátu v Ostravě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž