Deblkanoisté Ondřej Štěpánek (vlevo) a Jaroslav Volf

Deblkanoisté Ondřej Štěpánek (vlevo) a Jaroslav Volf | foto: ČTK

Vodní slalomáři Volf se Štěpánkem hlásí: Měníme, co se dá

  • 0
Třikrát už startovali na olympiádě, dvakrát z ní vezli medaili. Loni si však deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek v kvalifikaci nevybojovali ani místo v tříčlenné české reprezentaci. Rok 2012 má být rokem jejich velkého návratu. Rokem jejich čtvrté olympiády.

Do Londýna se však kvalifikuje jen jedna česká loď v každé kategorii. Rozhodnou čtyři dubnové nominační závody, po dvou na Trnávce a v Českém Vrbném.

"Neúspěch v loňské nominaci už beru jako hroznou minulost. Loni jsme se v tom utápěli. Teď koukáme dopředu," říká Štěpánek. Volf přikyvuje: "Letos věříme, že zase budeme v Čechách udávat trend."

Přispět k tomu mají i tři změny, které udělali v přípravě.

Zaprvé: mladá krev.

Do týmu přibrali nadějné deblkanoisty Karlovského s Jáněm. "Máme se s kým porovnávat, to je obrovské plus."

Zadruhé: expert na tělo.

Začali pracovat s kondičním trenérem Petrem Brabcem. V zimě trávili v posilovně až čtyři hodiny denně. "Na konci jsme toho měli plné zuby a ruce měli vytahané, ale příště jsme se zase těšili," povídá Štěpánek. Brabec jim "léčil" i různé neduhy ve stavbě těl, napravoval jim záda. "Přitom ty tréninky se nikdy neopakovaly, pořád měl nové nápady," vyzdvihuje Volf.

Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, vodní slalom

A třetí změna: expert na hlavu.

Také s psycholožkou Evou Šauerovou navázali spolupráci. "Řeší s námi, jak snášet zátěž v závodě," sděluje Volf, byť detaily prozrazovat nesmějí. Střelci Kosteleckému tatáž psycholožka před čtyřmi lety pomohla k olympijskému zlatu. Volf se Štěpánkem věří, že s jejím přispěním budou nyní na startu nominační série klidnější – i když připouštějí, že na olympiádu může pomýšlet až pět deblkánoí. Zatímco před Pekingem 2008 se domácí bitva o hry zúžila jen na ně a Jirase s Máderem, teď konkurentů přibylo.

Tratě, kde se o Londýn pojede, se vodákům zamlouvají. O Trnávce se říká, že je to nejtěžší český kanál. A České Vrbné je velmi úzké.

"Ale obtížné tratě máme rádi. A na úzkém kanálu jsme v Brandýse vyrostli," říká Volf.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž