Tři Češi se chystají pokořit Mt. Everest

  • 2
Praha - Tříčlenná česká miniexpedice, kterou tvoří horolezci Miroslav Hrad, Ota Louka a Miloš Palacký, se chystá letos na jaře zdolat nejvyšší horu světa. Ačkoli z výstupu na 8850 metrů vysoký Everest se dnes často stává komerční záležitost, trojice se pokusí o velmi sportovní výkon. Půjdou bez kyslíku a těžší, severní cestou z Tibetu.

Pokud by se jim podařilo dojít až na vrchol, stali by se teprve sedmým až devátým Čechem, který by na „třetí pól“ země vystoupil. Prvním byl v roce 1991 Leopold Sulovský. O výstup se třikrát pokoušel i nejznámější český horolezec Josef Rakoncaj, ale pokaždé se od něj štěstí odvrátilo.

Jednou se rozhodl k návratu pouhých 250 metrů pod vrcholem. Členové letošní expedice nejsou sice tolik známí, ale jde o zkušené horolezce. Zatímco šéfovi výpravy Mirku Hradovi je teprve 25 let, Ota Louka (48) a Miloš Palacký (49) budou zdolávat Everest ve věku, kdy už mnozí muži dávají před sportem přednost rybaření a kartám.

Zatím nejblíž k vrcholu Everestu měl Miloš Palacký, který se v roce 2002 dostal až do výšky 8300 metrů, ale byl přinucen se vrátit. „Pro mne je Everest vrchol, je to prostě nejvyšší hora světa,“ říká Miroslav Hrad a dodává, že celá trojice je stoupencem „čistého lezení“ bez pomoci kyslíku a nosičů. „Kdo to leze s kyslíkem, obrovsky si výstup usnadní,“ vysvětluje.

Ota Louka, který během výstupu provede i výzkum průběhu aklimatizace a prevence akutní horské nemoci, říká, že získal k Everestu zvláštní vztah. „Už před šestnácti lety jsem byl v základním táboře, když se o jeho zdolání pokoušela naše expedice.

Skončila však tragicky, čtyři tam zůstali. Před deseti lety jsem byl pod Everestem podruhé, ze severní, tibetské strany. A Tibet mi učaroval, jako bych tam už v nějakém minulém životě byl,“ dodává Louka s tím, že největší strach má z loučení s rodinou.

Expedice Mt. Everest 2004 (z Prahy odlétá 28. března) je i součástí projektu, jehož cílem je zdolat sedm nejvyšších vrcholů světadílů, což zatím žádný Čech nedokázal.

Čínské úřady oznámily, že přeměřily Mount Everest a zjistily jeho přesnou výšku - 8848 metrů.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž