Trest skončil, cyklista Hruška může závodit

M a d r i d , P r a h a - Zbytek trestu za doping prominula Janu Hruškovi antidopingová komise Mezinárodní cyklistické unie (UCI), jezdec stáje ONCE tak odstartuje už ve středu do první etapy Velké ceny Portugalska. Kvůli přítomnosti zakázaného anabolického steroidu nandrolonu v těle při loňské Vueltě byl Hruška potrestán disciplinární komisí Českého svazu cyklistiky zákazem činnosti do 18. června 2001. Nyní mu mezinárodní unie po odvolání zbytek trestu zmírnila na podmíněný.

"Po té zprávě mi spadl kámen ze srdce," reagoval Hruška, který loni při debutu mezi profesionální elitou v týmu Vitalicio Seguros zazářil v časovkách při Giro d'Italia a na Vueltě. Kvůli pozitivnímu nálezu však přišel o start na olympijských hrách v Sydney a poté na mistrovství světa ve Francii.

V závěru sezony se Hruška dohodl na přestupu do jiné španělské stáje ONCE, jejíž dres obléká také exmistr světa v časovce Abraham Olano. Vedení týmu českého jezdce "podrželo" a nynější sdělení prezidenta antidopingové komise UCI Wernera Göhnera přijalo s potěšením.

"Mohu všechny ubezpečit, že sám nikdy vědomě po nepovoleném dopingu nesáhnu. Nikdy jsem to neudělal, jsem profesionál, a k čemu se zavazuji, to dodržím," řekl šťastný Hruška.

Jezdec vždy tvrdil, že v inkriminovaném období konzumoval pouze to, co mu předem schválil a podal lékař týmu. Nakonec padlo podezření na energetické tyčinky, vyráběné v USA, které je možné běžně koupit. Ve prospěch Hrušky i jeho kolegy Ivana Galdeana zřejmě svědčila skutečnost, že se výrobce tyčinek stáji ONCE písemně omluvil za to, že na obalu neavizoval přítomnost zakázaných látek.

"Říká se, že v ONCE má servisní tým o třídu dokonalejší než byl ve Vitalicio. Už se dívám kolem sebe ostražitěji. Nikomu bych nepřál prožít to, co trápilo poslední půlrok mě, mé rodiče i přátele," tvrdí omilostněný cyklista.

Od začátku roku najezdil 10 000 tréninkových kilometrů. "Jsem teď šťastný, že ne zbytečně. Když si uvědomuji, že mohu stihnout i květnovou nominaci na Giro d'Italia, tak se už těším na časovky, při nichž jsem si loni získal jméno," dodal Hruška.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon