Tomeček chce dojet pod pyramidy

P r a h a - Dojet do cíle jedenáct tisíc kilometrů dlouhého motoristického maratónu z Dakaru do Káhiry touží Tomáš Tomeček, který se svou Tatrou jede 22. ročník nejnáročnější rallye v kategorii kamiónů v barvách soukromého týmu Petrobras BR-Lubrax. Obhájce třetího místa pojede znovu s brazilským navigátorem Andrém De Azevedem, třetím členem posádky je zkušební jezdec Petr Vodák.

Tomeček vyjede do afrického písku s loňským vozem. Rallye odstartuje technickými přejímkami 27. prosince v Paříži a cíl bude pod káhirskými pyramidami 23. ledna. "Po mnohaměsíčních technických úpravách už se těším až vyjedeme. Bude to podle organizátorů zatím nejtěžší rallye, ale na to závodníci předem moc nemyslí," tvrdí Tomeček.

Na start afrických etap se postaví už popáté. Dřív byl navigátorem kopřivnické posádky Karla Lopraise, v roce 1998 členem posádky, jež byla přepadena pouštními bandami. Kvůli opačnému směru jízdy se letos dočkají závodníci nástrah pouště až ve druhé části závodu.

Začínat se bude v kamenitém terénu, který může poznamenat technický stav mnoha vozů. "Máme silnější tlumiče, vozidlo je proti loňskému roku také výrazně odlehčeno," popsal změny na voze Vodák. Ke klidnější jízdě má popsádce pomoci doprovodný vůz Mercedes.

Tým odjíždí do Paříže dva dny po Štědrém dnu, ostrý start po pařížském defilé je plánován na 6. ledna 2000.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

Témata: Karel Loprais