Švec zajistil zápasníkům další místo na MS

  • 1
Seinäjoki - Marek Švec se na mistrovství Evropy v řeckořímském zápasu ve finském Seinäjoki stal třetím českým reprezentantem, jenž si vybojoval právo účasti na světovém šampionátu. Podmínku, kterou je umístění v první patnáctce, splnili již ve čtvrtek Filip Soukup ve váhové kategorii do 84 kilogramů a David Vala v nejtěžší kategorii do 120 kilogramů. Vicemistr světa Švec sice v úvodním souboji v kategorii do 96 kilogramů podlehl stříbrnému olympijskému medailistovi Saldadzemu z Ukrajiny, poté ale položil na lopatky Izraelce Apiašviliho.

"V sobotu ho čeká Estonec Karelson, a pokud vyhraje, mohl by skončit sedmý," řekl reprezentační trenér Ervín Varga.  Zklamáním naopak skončilo finské vystoupení pro loňského mistra Evropy Petra Švehlu. Ten ve váze do 60 kg prohrál s Němcem Kratzem 0:3 a jeho následný souboj s Ukrajincem Bělobabou ukončili rozhodčí před limitem. "Odpískali mu tři fauly za sebou, což znamenalo vyloučení," poznamenal Varga, který však nastínil ještě jednu možnost Švehlova startu na mistrovství světa. "V Petrově případě se chceme pokusit o udělení divoké karty," dodal.

Prohrál i Michal Bláha, jenž v kategorii do 66 kg nastoupil proti Beyeirovi z Francie. Třebaže český junior dotáhl šestibodový náskok svého soupeře, nakonec prohrál 6:7 v prodloužení a účast na zářijovém světovém šampionátu v Moskvě mu unikla.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž