Lubomír Jančařík

Lubomír Jančařík | foto: Jaroslav Odstrčilík / Česká asociace stolního tenisu

Stolní tenisté vstoupili do MS družstev výhrou nad Madagaskarem

  • 1
Čeští stolní tenisté vstoupili vítězně do mistrovství světa družstev v Koreji, osm týmů si ze šampionátu zajistí účast na olympijských hrách v Paříži. Proti Madagaskaru splnili roli favorita vítězstvím 3:1, dva body získal Lubomír Jančařík. České reprezentantky dvakrát vedly nad favorizovanou Francií, ale nakonec prohrály 2:3.

Jančařík nejprve v pětisetové bitvě zdolal Jonathana Nativela, pak neuspěl Tomáš Polanský, ale Jiří Martinko a opět Jančařík zajistili svěřencům Josefa Plachého úvodní vítězství. „Jsem rád, že jsme zvládli první krok. Nebylo to vůbec jednoduché. Myslím, že byla nervozita a hráči se těžko vyrovnávali s jiným odskokem míčků,“ řekl svazovému webu trenér Plachý.

V sobotu čeká české hráče Japonsko, pak další favorit Tchaj-wan a v úterý Nigérie.

Nadějný vstup ženského týmu obstarala ve velkém dramatu Hana Matelová. Po obratu z dvousetové ztráty a odvrácených čtyřech mečbolech proti Prithice Pavadeové si v rozhodující sadě vypracovala vedení 10:3 a navzdory sedmi nevyužitým mečbolům vyhrála 12:10.

Po nezdaru Lindy Záděrové získala zpět vedení Zdena Blašková, ale vyrovnání podruhé bez ztráty setu opět zařídila čínská rodačka a francouzská jednička Jia Nan Yuan, jež nedala šanci ani Matelové. Nejmladší členka sestavy Záděrová pak v rozhodujícím duelu nestačila na zkušenější Pavadeovou.

V sobotu čeká český tým utkání s Egyptem, dalšími soupeři budou Chorvatsko a Ukrajina. V obou kategoriích vítězové osmi pětičlenných skupin postoupí přímo do osmifinále, družstva ze druhých a třetích míst čeká kolo navíc.

Mistrovství světa družstev ve stolním tenisu

v Pusanu (Korea):

Muži:
Česko - Madagaskar 3:1

Jančařík - Nativel 3:2 (7, -7, 5, -9, 4)
Polanský - Rakotoarimanana 2:3 (3, -9, 7, -9, -8)
Martinko - Razafinarivo 3:1 (7, 8, -9, 8)
Jančařík - Rakotoarimanana 3:1 (5, 9, -9, 5)

Ženy:
Francie - Česko 3:2
Pavaadeová - Matelová 2:3 (7, 6, -12, -8, -10)
Jia Nan Yuan - Záděrová 3:0 (5, 2, 3)
Zarifová - Blašková 1:3 (-4, 6, -7, -9)
Jia Nan Yuan - Matelová 3:0 (5, 5, 9)
Pavadeová - Záděrová 3:0 (4, 2, 7)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž