Šmídová začala novou éru třetí místem

Miami - Jachtařka Lenka Šmídová začala novou etapu svého sportovního života. V první regatě po stříbrném úspěchu na olympiádě v Aténách obsadila třetí místo v závodu Světového poháru v americkém Miami. Šmídová startovala na lodi v nové olympijské třídě Laser Radial, která nahradila kategorii Evropa.

Šestnáctý ročník pětidenní soutěže v Miami vyhrála v konkurenci 24 lodí v Laser Radialu domácí Paige Raileyová před krajankou Annou Tunnicliffeovou. Šmídová zvítězila v jedné z devíti rozjížděk a jen jednou se v některé z jízd nevešla do nejlepší trojice.

"Bylo mi ctí závodit se Šmídovou, z prvního místa jsem nadšená," řekla sedmnáctiletá Raileyová, juniorská mistryně světa.

Devětadvacetiletá Šmídová si hledá novou lodní třídu, neboť Evropa, v které jezdila 15 let, byla vyřazena z olympijského programu pro hry v Pekingu 2008. V Miami plánovala vyzkoušet dvouposádkovou jachtu 470, ale nakonec místo toho závodila v
Laser Radialu, který se podobá třídě Evropa.

"Je to primitivní Evropa, jednošpagátovka. Je o něco méně technicky náročná a více o fyzičce," řekla Šmídová v listopadu.

Výsledky - třída Laser Radial (24 lodí):
1. Raileyová 18 b., 2. Tunnicliffeová (obě USA) 20, 3. Šmídová (ČR) 21.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž