Indický šachista Višvánáthán Ánand

Indický šachista Višvánáthán Ánand | foto: AP

Ánand se pokusí o návrat na šachový trůn, v cestě je obhájce Carlsen

  • 0
Po zimních olympijských hrách a premiéře formule 1 bude Soči dějištěm další sportovní události. V sobotu v bývalé olympijské vesnici začne zápas na dvanáct partií o titul šachového krále mezi mistrem světa Magnusem Carlsenem z Norska a indickým vyzývatelem Višvánáthánem Ánandem, který touží po odvetě za loňskou porážku.

Ind v domácím prostředí v Čennaí neunesl tíhu velkých očekávání, nevyhrál ani jednu partii a po prohře 3,5:6,5 bodu musel opustit šachový trůn. Všeobecně se očekávalo, že ve 44 letech ukončí kariéru, ale Ánand na jaře překvapivě triumfoval v Turnaji kandidátů v Chanty-Mansijsku a vybojoval si právo vyzvat Carlsena.

I tentokrát je Nor favoritem, ve světovém žebříčku dál vede, zatímco Ánand je až šestý. Experti však očekávají mnohem vyrovnanější bitvu než loni. Carlsen má totiž letos daleko do oslnivé loňské formy. Na šachové olympiádě doma v Tromsö dvakrát prohrál s podstatně slabšími hráči, na turnajích ho dvakrát porazil Ital Fabiano Caruana, který je považován za jeho nejvážnějšího konkurenta.

Úspěchy Carlsenovi přinesla jen hra se zkráceným časovým limitem. Jako první v historii je zároveň mistrem světa v rapid šachu i bleskovém šachu.

Oba soupeři zvolili odlišný systém přípravy. Zatímco Carlsen letos sehrál 39 partií, Ánanda diváci viděli jen při vítězství na zářijovém turnaji v Bilbau. Kdo se připravil lépe a kdo si ukrojí větší porci z milionu eur, se ukáže nejpozději 27. listopadu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž