Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | foto: Reuters

Rychlobruslařka Sáblíková měla přibrat. Ale nešlo to

  • 7
Vyčistit si hlavu. Otestovat nové brusle. Povinně přibrat. A potom se narychlo přeorientovat z rybníka na umělý led. Už je to sedm týdnů, co naposledy změřila síly se světovou elitou. Ale rychlobruslařka Martina Sáblíková se nenudila.

O to napjatější však je před "obnovenou premiérou". Navíc na nejslavnějším ledovém oválu světa, v nizozemském Heerenveenu. Před beznadějně vyprodanou halou plnou fanatiků v oranžovém.

Půjde tu o evropské medaile.

A ona není úplně zdravá.

"Mám trochu rýmu. Ale není divu, na rybníku jsme bruslili v minus patnácti," povídá. To bylo 2. ledna, při mistrovství republiky na Vysočině.

Ani šatnu tam neměla, převlékala se v autě. Navíc hrbolatá dráha měřila jen 250 metrů, zatáčky měly zcela jiný poloměr než na běžných, 400metrových oválech. Při návratu na umělý led pak trpěla.

"Bylo to tak zlé, že jsem začal přemýšlet, jestli se na šampionátu vůbec vejde do desítky. Kola jezdila o vteřinu pomaleji, než má," líčí z Heerenveenu kouč Petr Novák.

Teprve včera se uklidnil: "Už se srovnává. Věřím, že nějaké stupně vítězů budou. Snad i zlato z pětky."

První – druhá – druhá. Taková je v předolympijské zimě bilance Sáblíkové ve Světovém poháru na dlouhých tratích. Naposledy podlehla koncem listopadu v Moskvě na trati 5 000 metrů Němce Pechsteinové, zároveň bojovala v Rusku s virózou.

"Možná i proto jsem tam byla bruslením už přesycená. Vždyť od října jsme byli v jednom kuse na ledě." Hlavu si vzápětí čistila i v roli trenérky! Koučovala juniorskou reprezentaci při závodech v Inzellu.

Zhubla, až se trenér vyděsil. "Nařídil mi, že musím přes Vánoce dvě kila přibrat. Snažila jsem se, vážně. Nezakazovala jsem si ani cukroví. Ale stejně jsem nepřibrala," posteskla si nyní. Váží jen 52 kilogramů, což je na sprinty málo.

Pro porovnání: Pechsteinová má 60 kg, Nizozemka Wüstová 65.

"Podle mě ten moskevský vir ještě z těla úplně nedostala, také proto je slabší," dumá Novák. Pronásleduje to víc lidí, stěžují si další trenéři.

Sáblíkové už však bylo v Heerenveenu mnohem hůř. Předloni při mistrovství světa tu startovala s virózou a bolestmi páteře i žaludku, přesto tehdy ovládla pětku v nejlepším světovém čase historie na nížinných drahách. "Nikdy v životě jsem technicky nejela líp," vzpomíná.

O víkendu chce příjemné vzpomínky v rychlobruslařském chrámu oživit. I při obávané pětistovce. "Kdyby se mi povedla, třeba to vyjde také na medaili ze čtyřboje."

Zatím se ukryla stranou ruchu a luxusu do dřevěné chatky v kempu Het Bosmer. Dvacet kilometrů od Heerenveenu říká: "Tady si mohu v klidu přemýšlet."

ME v rychlobruslení v Heerenveenu

Program:

dnes (od 15.00): 500 a 5 000 m muži

zítra (od 13.00): 500 a 3 000 m ženy, 1 500 m muži

neděle (od 13.00): 1 500 a 5 000 m ženy, 10 000 m muži

Bojuje se o medaile ve čtyřboji a na jednotlivých tratích. Reprezentaci tvoří : Sáblík, Sáblíková, Erbanová.




Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž