Jihoafrický útočník Bryan Habana se probíjí v utkání ragbyového mistrovství...

Jihoafrický útočník Bryan Habana se probíjí v utkání ragbyového mistrovství světa do brankoviště Skotska. V reprezentaci to byla jeho 61. pětka. | foto: Reuters

Jihoafričané přetlačili Skoty, Japonci mají druhou výhru a naději

  • 36
Jihoafričtí ragbisté po svém nejlepším výkonu na mistrovství světa v Anglii porazili Skotsko 34:16 a téměř jistě postoupí do čtvrtfinále. Do vyřazovací fáze chtějí ze skupiny B také Skotové a Japonci, kteří si nečekaně snadno poradili se Samou 26:5.

Tři týmy ve skupině B mají dvě výhry a jednu porážku, ale každý má rozdílný počet bodů.

První je Jižní Afrika díky třem bonusům za více než čtyři položené pětky v zápasech s Japonskem a Samou a také za porážku o méně než sedm bodů s Japonskem.

Skotové v zápase s Japonskem a Spojenými státy získali vedle osmi bodů za čtyři vítězství i dva bonusy za čtyři a více pětek v každém z utkání. Japonci, kteří jsou největším překvapením šampionátu, jsou bez bonusových bodů.

Tabulka

Tým Z V R P S B
1. Jižní Afrika 3 2 0 1 112:56 11
2. Skotsko 3 2 0 1 100:60 10
3. Japonsko 3 2 0 1 70:82 8
4. Samoa 3 1 0 2 36:88 4
5. USA 2 0 0 2 32:64 0

Rozhodne poslední kolo. Jižní Afrika hraje se Spojenými státy a čeká se jasné vítězství. Když Skotsko porazí nevyzpytatelnou Samou, také půjde dál. Japonci musí porazit USA a doufat, že soupeři klopýtnou.

Jižní Afrika - Skotsko 34:16

Jižní Afrika se po šokující úvodní porážce s Japonskem, což je největší překvapení mistrovství světa všech dob, rozjíždí. Přesvědčivě zdolala Samou a nyní Skotsko. Snaživý Skotové se dvakrát v průběhu utkání dostali na rozdíl sedmi bodů, ale na soupeře celkově nestačili.

Jihoafričané položili tři pětky, Skotové jednu. Devatenáct bodů nakopala útoková spojka Pollard, dvě konverze, čtyři trestné kopy a jeden ukázkový drop gól.

Jihoafrický křídelník JP Pietersen nedovoleně atakuje skotského rojníka Tima...
Skotský ragbista Matt Scott atakuje Jesse Kriela z Jižní Afriky v utkání...
Skotští ragbisté oceňují výkon svých přemožitelů z Jižní Afriky v utkání na...

Skotové měli nejlepší pasáž krátce po půli, kdy pětkou z brejku přes celé hřiště a následnou konverzí snížili na 13:20. Pak však Pollar zužitkoval práci rojníků a krásně kopem od země zvýšil na 23:13. Skotové sice znovu snížili, ale zároveň na deset minut přišli o vyloučenou mlýnovou spojku Laidlawa, což bylo velké oslabení.

Japonsko - Samoa 26:5

Japonští ragbisté na mistrovství světa zase příjemně překvapili. Sice už nezpůsobili senzaci senzací, jako když v úvodu šampionátu porazili Jižní Afriku. Ale jednoznačné vítězství nad reprezentací Samoy jim udrželo reálnou naději na postup do čtvrtfinále.

Čekalo se, že skupinu B suverénně vyhraje Jižní Afrika a o druhou postupovou příčku si to rozdá Samoa se Skotskem. Ale realita je jiná.

Japonci proti Samoi předvedli parádní výkon, soupeře předčili ve všech směrech. V rychlosti, v podpoře hráčů s míčem, ve skrumážích, v mlýnech. V podstatě se celé utkání hrálo na jednu bránu, Samoa se jen bránila. Své první body v zápase dala až v 64. minutě za stavu 0:26.

Japonský ragbista Akihito Yamada se snaží probít přes Paul Perez ze Samoi v...
Jihoafrický sudí Craig Joubert napomíná žlutou kartu Faifili Levaveho ze Samoi...
Autové vhazování v utkání ragbyového mistrovství světa mezi Japonskem a Samou.

Samoané, byť individuálně jsou nejspíš lepší ragbisté, selhali v kolektivním pojetí. A především byli příliš nedisciplinovaní, což se jim stává často. Neustále v ofsajdu, navíc v úvodu zápasu vazač Levave a pilíř Taulafo dostali během krátké chvíle žluté karty a tým musel téměř deset minut hrát ve třinácti. Levave šel ven za tvrdý atak hráče bez míče a Taulafo za atatkování hráče ve výskoku.

Když oba seděli na trestné lavici, Japonci z 3:0 zvýšili na 10:0 díky trestné pětce, Samoané neustáli přetlačovanou v pětimetrovém mlýnu a sudí usoudil, že ho strhli.

Výsledky a tabulky MS 2015

SAMOA - JAPONSKO 5:26 (0:20)
Body Samoi

pětka: Paul Perez (64. minuta)

Body Japonska
pětky:
trestná pětka (24). Akihito Yamada (41.)
Konverze (kop po pětce za 2 body): Ayumu Goromaru (24., 42.)
Trestné kopy: Ayumu Goromaru (8., 34., 48., 59.)

JIŽNÍ AFRIKA - SKOTSKO 34:16 (20:3)
Body Jižní Afriky
Pětky:
Schalk Burger (13.), JP Pietersen (38.), Bryan Habana (73.)
Konverze: Handre Pollard (13., 40.)
Trestné kopy: Handre Pollard (17., 27., 62., 68.)
Drop: Handre Pollard (51.)

Body Skotska
Pětky: Tommy Seymour (49.)
Konverze: Greig Laidlaw (50.)
Trestné kopy: Greig Laidlaw (30., 45.), Duncan Weir (60.)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž