Půlkařka Modahlová s žalobou neuspěla

L o n d ý n - Nejvyšší soud v Londýně dnes zamítl žalobu britské běžkyně Diane Modahlové, která požadovala po národním atletickém svazu miliónové odškodné za obvinění z dopingu. Bývalá šampiónka v běhu na 800 metrů z Her Commonwealthu měla pozitivní test na testosteron v červnu roku 1994 a svaz jí vyměřil čtyřletý trest zákazu činnosti. Modahlová však byla soudem před dvěma lety zproštěna dopinkových nařčení i zákazu startu.

Atletka měla pozitivní test ve vzorku odebraném v Lisabonu a byla odvolána z tréninkového kempu v kanadské Victorii, kde se připravovala na další Hry Commonwealthu. Z trestu si ale odpykala jen devatenáct měsíců, protože Mezinárodní atletická federace na základě údajného nesprávného postupu při skladování odebraných vzorků její trest zrušila.

Atletčinu vinu označila IAAF za zpochybněnou, ačkoli dopingová laboratoř v Lisabonu při analýze zjistila ve vzorku dvaačtyřicetkrát vyšší hladinu testosteronu, než je jeho biologická úroveň. Čtyřiatřicetiletá Modahlová, která si po pozitivním testu údajně dvakrát sáhla na život, požadovala po atletickém svazu 480 000 liber za soudní výdaje a lékařské poplatky, dalších 520 000 liber pak jako odškodnění za pošpinění jména.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž