Čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba.

Čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Rychlostní kanoisté věří před evropským šampionátem v medailovou slávu

  • 0
O zisku až osmi medailí mluví reprezentační kouč Pavel Hottmar před mistrovství Evropy rychlostních kanoistů, takové ambice ještě nikdy český tým na vrcholné akci neměl. Šampionát, který se může z českého pohledu zapsat do historie, se koná od pátku do neděle v portugalském Montemor-O-Velho.

Vidiny úspěchu jsou na místě, Češi ukázali na začátku sezony formu. Před měsícem vyhráli závod Světového poháru v Račicích bronzový čtyřkajak z olympijských her v Londýně Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba, singlkanoista Martin Fuksa i deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, kteří budou v Portugalsku obhajovat loňské zlato ze Záhřebu.

"Medaile jsou povinností. Kdyby vyšlo všechno na sto procent a k tomu nám přálo štěstí, mohli bychom dosáhnout až na osm. Ale byl bych spokojen i se čtyřmi, zvlášť kdyby alespoň tři byly z olympijských disciplín," prohlásil v tiskové zprávě svazu trenér Hottmar.

Česká nominace

Muži
200 metrů
- K1: Filip Šváb; K2: Jiří Kraft, Branko Tarkulič; C1: Martin Fuksa.
500 metrů - C1: Fuksa; C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.
1 000 metrů - K1: Josef Dostál; K2: Daniel Havel, Jan Štěrba; K4: Havel, Lukáš Trefil, Dostál, Štěrba; C1: Fuksa; C2: Radoň, Dvořák.
5000 metrů - K1: Trefil.

Ženy
200 metrů
- K2: Andrea Havlová, Jana Šebestová; C1: Jana Ježová.
500 metrů - K4: Havlová, Šebestová, Jana Blahová, Anna Kožíšková.
5 000 metrů - K1: Kožíšková.

Tradičně medaile nebudou pro kouče jediným ukazatelem výkonnosti. Odstup od nejlepších bude pro něj klíčový. "I když jsou medaile velmi cenné, s výhledem k mistrovství světa je lepší čtvrté místo s minimálním odstupem na vítěze, než medaile s velkým výkonnostním rozdílem oproti nejlepšímu," vysvětlil Hottmar.

Šampionát je i přímou kvalifikaci pro MS v Duisburgu. "Posádky, které prokážou příslušnost k nejužší světové špičce, se nominují přímo a nebudou muset absolvovat nominační závod," řekl s odkazem na červencové mistrovství republiky. "Posádky s medailovými ambicemi na MS se tak budou moci koncentrovat na přípravu na nejdůležitější závod sezóny," řekl kouč.

Trénink reprezentačních posádek však trochu komplikovaly zvýšené hladiny českých řek a povodňová situace. Všichni sice absolvovali závěrečnou přípravu na nejlepším českém kanálu v Račicích, ale od soustředění je stále rozptylovala starost o domovské zaplavené loděnice. "Všichni se obávají, že stav především Vltavy, na které v Praze trénuje většina reprezentace, bude špatná dlouhodobě," podotkl Hottmar.

Cesta do Montemor-O-Velho je pro tým složitá. Závodníci odletěli přes Mnichov a Frankfurt do Lisabonu, odtud je čekalo dalších 200 kilometrů autobusem k umělému kanálu s názvem Rio Mondego. Trenéři Karel Leština a Petr Lněnička vyrazili s loděmi na 3 000 kilometrů dlouhou cestu z Prahy
autem již v úterý ráno. "V Evropě snad už dál ani jet nemůžeme. S vlekem ta cesta trvá kolem 35 hodin," upozornil Hottmar.

V pátek jsou na programu rozjížďky a semifinále na tratích 500 a 1000 m všech kategorií, sobota dopoledne patří finálovému bloku na kilometru, odpoledne naváží rozjížďky a semifinále na sprinterské dvoustovce. V neděli dopoledne se jedou finále na tratích 500 a pak 200 metrů. Šampionát zakončí odpoledne vytrvalecké závody na pěti kilometrů.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž