Český judista Pavel Petřikov se raduje z vítězství v semifinálovém souboji s...

Český judista Pavel Petřikov se raduje z vítězství v semifinálovém souboji s Battulgou Gambaatare. | foto: ČTK

Petřikov ovládl Evropský pohár judistů v Praze a má blízko do Ria

  • 0
Pavel Petřikov ovládl Evropský pohár judistů v Praze, když ve váze do 60 kilogramů vyhrál všech pět zápasů. Postup na olympiádu do Ria už by mu neměl uniknout.

Petřikov na mezinárodní scéně slaví druhý triumf za posledních šest let. Loni vyhrál Oceania Open ve Wollongongu. Cenných je předvším 100 bodů do světového žebříčku, podle kterého se určují účastníci olympijských her v Riu de Janeiro.

Devětadvacetiletý Petřikov nejprve porazil Španěla Raúla Diáze na wazari, ve druhém kole na ippon Izraelce Assafa Almoga, ve čtvrtfinále Palestince Simona Jacúba a už v polovině semifinále na ippon zdolal Mongola Battulgu Gambaatara.

Finálový soupeř Cedric Revol z Francie svedl s Petřikovem vyrovnanou bitvu. Oba judisté bodovali na juko a po pěti minutách rozhodl o triumfu českého reprezentanta menší počet trestů.

Až do oprav váhy do 73 kilogramů se probojoval Jakub Ječmínek, v nich však nestačil na Ukrajince Artěma Chomulu a skončil na děleném sedmém místě. Ve stejné váze se naopak nevedlo zkušenému Jaromíru Ježkovi, který prohrál hned první zápas a znovu si zkomplikoval boj o Rio.

Turnaj European Open v judu mužů v Praze

Do 60 kg: 1. Petřikov, ... 17. Pulkrábek (oba ČR).

Do 66 kg: 1. Jerab (Slovin.), ...Hozák, Zavadil (oba ČR) oba vypadli v 1. kole.

Do 73 kg: 1. Azoidis (Řec.), ... 7. Ječmínek, 17. Ježek, Musil (všichni ČR) vypadl v 1. kole.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž