Do Egypta v rámci březnového Světového poháru se nepodívá ani David Svoboda, druhý muž světového žebříčku

Do Egypta v rámci březnového Světového poháru se nepodívá ani David Svoboda, druhý muž světového žebříčku | foto: Ivana Roháčková

Pětibojařům kvůli nepokojům v Egyptě zrušili Světový pohár. A co MS?

  • 0
Důsledky nepokojů v Egyptě už zasáhly také oblast sportu. S více než měsíčním předstihem byly zrušeny závody Světového poháru moderních pětibojařů, které se v březnu měly uskutečnit v Káhiře.

O zrušení závodů SP ze strany egyptské federace informuje Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) na svých webových stránkách.

"UIPM souhlasí s tímto rozhodnutím s ohledem na bezpečnost závodníků, trenérů a funkcionářů, která nemůže být zaručena," píše se na webu.

Původně se o zrušení či ponechání závodů v Egyptě mělo rozhodnout až v pondělí, současné události ale celou věc urychlily.

České pětibojaře zpráva nezaskočila. "Nepřekvapuje mě to. My bychom stejně závody v Káhiře vynechali, takže se nás to nedotýká. Tou dobou budeme na soustředění v Barceloně," napsal iDNES.cz David Svoboda v sms zprávě. České hvězdě osobně zrušení SP nevadí. "Já do Egypta jezdím nerad," dodal. 

Závody v egyptské metropoli jsou zrušeny bez náhrady, místo pěti podniků SP tak letos pětibojaři absolvují o jeden méně. Do Káhiry by se přesto měli letos ještě vrátit, v září se zde má uskutečnit mistrovství světa.

Kromě závodů SP bylo v Káhiře zrušeno rovněž mistrovství Afriky (12.-13. března), které mělo být první kvalifikací na olympijské hry do Londýna 2012. Unie vyzývá ostatní africké státy, aby se pořádání kontinentálního šampionátu ujaly.

nejdůležitější akce mod.pětibojařů 2011

Světový pohár:

1. Palm Springs (USA) - 24.-27. února
2. Káhira (Egypt) - 24.-27. března - zrušeno
3. Sassari (It.) - 14.-17. dubna
4. Budapešť (Maď.) - 5.-8. května
5. Čeng-du (Čína) - 26.-29. května
Finále SP Londýn (Brit.) - 9.-10. července

Mistrovství Evropy:
Medway (Brit.) - 28.července - 1.srpna

Mistrovství světa:
Káhira (6.-14. září)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž