David Svoboda při parkuru ve finále Světového poháru v moderním pětiboji.

David Svoboda při parkuru ve finále Světového poháru v moderním pětiboji. | foto: ČTK

Pětibojař Svoboda bojuje o OH, ale opět ho zastavily potíže s pistolí

  • 0
Při loňském finále Světového poháru doplatil na nefunkční terč, teď zase moderní pětibojař David Svoboda neodstřílel kvůli vadné pistoli. Přitom nadějný český reprezentant bojuje o body do olympijského žebříčku, který zaručuje místa pro londýnské hry...

Svoboda tak po technických problémech s laserovou pistolí obsadil na Světovém poháru v Rio de Janeiru předposlední 35. příčku

Problémy nastaly při střelecké disciplíně. Laserový zářič Svobodovy pistole zřejmě vůbec nekomunikoval s terčem. "David dvě položky ze tří ani neodstřílel," uvedl reprezentační trenér Jakub Kučera. "Nyní se pokusíme přijít na to, kde byla chyba. Vše zatím ukazuje na vadné zařízení přímo v pistoli," dodal. Podobně doplatil Svoboda na nefunkční terč loni při finále SP v Londýně, z něhož se mohl přímo kvalifikovat na olympijské hry.

Ondřej Polívka skončil v Brazílii patnáctý

Druhý český reprezentant Ondřej Polívka solidně zašermoval a po první disciplíně byl jednadvacátý. Svobodovi se tolik nedařilo a byl o šest příček níže. Po plavání se oba posunuli výše, Polívka v něm obsadil 14. pozici, Svoboda skončil hned za ním.

Dvacátou nejlepší jízdou na koni udržel Polívka dvacáté místo před poslední kombinovanou disciplínou, 36 sekund od stupňů vítězů a 14 sekund od umístění v elitní desítce. Nakonec doběhl patnáctý.

"Na to, že Ondřej není zcela zdráv a má delší dobu zdravotní problémy s rukou, v které při šermu téměř neudrží zbraň a taktéž ho to limituje při střelbě, tak jde o solidní výsledek," okomentoval Kučera 15. příčku svého svěřence.

Zvítězil Rus Alexandr Lesun před krajanem Sergejem Karjakinem a Italem Riccardem de Lucou.

Závod SP v moderním pětiboji v Riu de Janeiro:

Muži: 1. Lesun 5928 b., 2. Karjakin (oba Rus.) 5876, 3. De Luca (It.) 5868, ...15. Polívka 5760, 35. Svoboda (oba ČR) 5308.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž