Aliona Savchenková a Robin Szolkowy

Aliona Savchenková a Robin Szolkowy | foto: AP

Němci Savchenková se Szolkowým se počtvrté stali mistry Evropy

  • 2
Němečti krasobruslaři Aliona Savchenková a Robin Szolkowy získali počtvrté v kariéře titul mistrů Evropy v kategorii sportovních dvojic.

Na šampionátu v Bernu porazili o 2,59 bodu loňské šampiony Juko Kavagutiovou a Alexandera Smirnova z Ruska, třetí skončili další Rusové Vera Bazarovová a Igor Larionov.

Čeští krasobruslaři Klára Kadlecová a Petr Bidař obsadili sedmou příčku. Mladý pár se tak hned při své premiéře na velké seniorské akci prosadil do elitní evropské desítky.

Jediné vážnější chyby se Češi dopustili v samotném závěru volné jízdy, kdy partnerka, která je v patnácti letech vůbec
nejmladší účastnicí šampionátu, upadla při odhozeném trojitém lutzu. Ziskem 91,49 bodu si výrazně vylepšili osobní rekord ve volné jízdě a celkovou známkou 139,94 posunuli své maximum o více než 22 bodů. Oproti krátkému programu poskočili o jedno místo vzhůru před Brity Stacey Kempovou a Davida Kinga.

Savchenková a Szolkowy se dopustili šokující chyby při sólové piruetě, kterou partnerka hned na začátku pokazila. V zářivém kostýmu na motivy filmu Růžový panter pak jen sledovala, jak se Szolkowy otáčí. Místo plánovaného trojitého salchowu navíc zařadili jen dvojitý a museli čekat, jak si povedou jejich největší soupeři.

Kavagutiová se Smirnovem startovali až na závěr programu a za klavírního doprovodu Claudea Debussyho předvedli čistou jízdu, v níž se z taktických důvodů nepokusili o čtverný odhozený salchow. Volnou jízdu těsně vyhráli, ale nepodařilo se jim smazat manko z krátkého programu. Po roce tak opustili evropský trůn, na který se vrátili šampioni z let 2007 až 2009.

Bazarovová s Larionovem předvedli na hudbu z filmu Muž se železnou maskou bezchybný výkon. Zaujali nejen jistými skoky, ale také originálními nástupy do zvedaných figur a sestupy z nich. Ve volné jízdě si vytvořili nový osobní rekord a po loňském pátém místě se radují z první velké seniorské medaile.

Výsledky ME v krasobruslení

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 206,20, 2. Kavagutiová, Smirnov 203,61, 3. Bazarovová, Larionov 188,24, 4. Gerboldtová, Enbert (všichni Rus.) 169,95, 5. Bertonová, Hotárek (It.) 164,83, 6. Hauschová, Wende (Něm.) 149,97, 7. Kadlecová, Bidař (ČR) 139,94.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž