Michal Březina ve volné jízdě v závodu krasobruslařské Grand Prix v Moskvě.

Michal Březina ve volné jízdě v závodu krasobruslařské Grand Prix v Moskvě. | foto: Reuters

Březina bude největší českou nadějí na krasobruslařském MS

  • 0
Michal Březina bude největší českou nadějí na mistrovství světa v krasobruslení, které začne ve středu v čínské Šanghaji.

Medaile však budou ve světové konkurenci viset hodně vysoko, vedle evropských soupeřů bude Březina čelit mimo jiné silnému japonskému týmu v čele s olympijským šampionem Juzuruem Hanjuem. Velkou sílu ukázal rovněž Denis Ten z Kazachstánu. České krasobruslení budou reprezentovat ještě Petr Coufal a Březinova sestra Eliška.

K umístění v popředí výsledkové listiny Březina bude potřebovat, aby na rozdíl od evropského šampionátu nechyboval a v krátkém programu i volné jízdě zvládl všechny těžké prvky včetně čtverných skoků.

Lepší výkon než na mistrovství Evropy budou muset ostatně předvést i další zástupci starého kontinentu, pokud budou chtít pomýšlet na medaile. Za světovou konkurencí zatím zaostává i Španěl Javier Fernández, který v lednu ovládl evropský šampionát s náskokem sedmadvaceti bodů. Získal však pouze 262,49 bodu, zatímco nejlepší krasobruslaři této sezony atakovali hranici 290 bodů.

Vedle zlatého medailisty ze Soči a obhájce světového titulu Hanjua, který vyhrál finále Grand Prix, se famózním výkonem na mistrovství čtyř kontinentů blýskl jednadvacetiletý Ten. Majitel bronzové olympijské medaile si na cestě k triumfu vylepšil osobní rekord na 289,46 bodu.

Program MS (SEČ)

Středa 25. března:
2:30 taneční páry - krátký tanec
11:15 sportovní dvojice - krátký program
Čtvrtek 26. března:
3:30 ženy - krátký program
12:00 sportovní dvojice - volné jízdy
Pátek 27. března:
3:30 taneční páry - volné tance
9:30 muži - krátký program
Sobota 28. března:
3:30 ženy - volné jízdy
10:45 muži - volné jízdy

V ženské kategorii se ukáže, zda bude ruská nadvláda z evropského šampionátu pokračovat i na světové scéně. Mistryně Evropy Jelizaveta Tuktamyševová, která vyhrála i finále Grand Prix, bude největší favoritkou na titul. Konkurovat jí vedle krajanky Jeleny Radionovové budou rovněž Američanky Ashley Wagnerová a Polina Edmundsová.

Životní sezonu bude chtít ziskem premiérového světového titulu završit kanadská sportovní dvojice Meagan Duhamelová, Eric Radford. Bronzoví medailisté z posledních dvou MS v aktuální sezoně neprohráli a předvádějí obtížné programy se sólovým trojitým lutzem a čtverným odhozeným salchowem.

Jejich největšími soupeři by měli být mistři Evropy Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov a trojice tradičně silných čínských dvojic. Kvůli šampionátu na domácí půdě přehodnotili plánovaný konec kariéry po olympiádě dvojnásobní mistři světa Čching Pchang a Ťien Tchung, čtvrtí ze ZOH v Soči.

V kategorii tanečních párů titul obhajují Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte. V aktuální sezoně však nejvyšší známku získali loňští vicemistři světa Kaitlyn Weaverová a Andrew Poje z Kanady, kteří vyhráli prosincové finále Grand Prix. Nevídaný výkonnostní vzestup budou moci znovu potvrdit úřadující mistři Evropy, Francouzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž