Mistr světa Brochard přiznal doping

L i l l e - Francouzský cyklista Laurent Brochard přiznal před soudem v Lille, že v roce 1997 vyhrál silniční závod na mistrovství světa pravděpodobně za přispění zakázaných látek. K užívání dopinku se přiznal i Pascal Herve, poslední z bývalých jezdců stáje Festina, kteří to dosud popírali.Oba cyklisté byli k soudu, který se zabývá dopinkovým skandálem stáje Festina na Tour de France před dvěma lety, předvoláni jako svědci. Brochard i Herve byli v době aféry členy Festiny.

Brochard připustil, že měl při světovém šampionátu v San Sebastianu v těle "zbytky dopinkových látek". "Při Vueltě se bral nějaký dopink. Bylo to pouze deset dní před mistrovstvím světa, takže ve mně pravděpodobně ještě nějaké drogy zůstaly," řekl
Brochard. Popřel však, že by zakázané látky bral bezprostředně před závodem.

Herve u soudu vysvětlil, proč se k doznání odhodlal až nyní. "Ano, dopoval jsem. Trvalo mi dva a půl roku, abych to řekl. Přiznal bych to dříve, kdyby se před dvěma lety na Tour nenechalo chytit jenom nás devět idiotů," prohlásil Herve. V úterý se po dlouhé době zapírání přiznal k užívání dopinku i Richard Virenque. Bývalý jezdec Festiny však rozhodně odmítl obvinění, že zakázané látky pomáhal distribuovat mezi další cyklisty.

 

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž