Kolo je předností Marka Rauchfusse. Potvrdil to i na mistrovství světa v zimním triatlonu. (ilustrační foto)

Kolo je předností Marka Rauchfusse. Potvrdil to i na mistrovství světa v zimním triatlonu. (ilustrační foto) | foto: Garmin Titan Desert

Druhý na světě v zimním triatlonu. Těch pár vteřin mrzí, říká Rauchfuss

  • 0
Na italské Asiago bude Marek Rauchfuss rád vzpomínat, z mistrovství světa v zimním triatlonu si totiž odváží dvě medaile. Z individuálního závodu bral závodník z Olomouce stříbro a ve smíšené štafetě s Anetou Grabmüllerovou skončili třetí. „Můžeme být spokojení, porazili jsme papírově silnější soupeře,“ pochvaloval si.

Při štafetách čekaly každého závodníka dvakrát 1,7 kilometru v běhu, pak 2,6 kilometru na kole a na závěr 2,5 kilometru na běžkách. Grabmüllerová dokázala udržet kontakt s nejlepšími a předávala na slibném třetím místě. „Věděla jsem, že naše šance na úspěch bude záležet především na mé ztrátě. Naštěstí se mi dařilo nad očekávání. Vyvarovala jsem se chyb v depu a předávala štafetu v kontaktu na druhou Itálii,“ citoval závodnici svazový web.

Před domácí tým už se česká dvojice nedokázala dostat a skončila bronzová, zlato patřilo Rusům. „Aneta rozjela štafetu nad očekávání, a tak bylo o co bojovat. Obrovskou taktickou výhodou bylo, že jsme nepřezouvali cyklistické boty a měli tak rychlé depo. Závod byl krátký a rychlý, takže na tom hodně záleželo,“ měl jasno Rauchfuss.

V individuálním závodu (7,2 km běh, 12 km horské kolo, 10,4 km běh na lyžích) mohl dlouho myslet na titul mistra světa. V běhu patřil mezi nejlepší, a když se přesedlo na kolo, ukázal vyhlášený biker ve své silné disciplíně ostatním záda. „Věděl jsem, že na běžkách budu ztrácet, tak jsem se snažil vybudovat si co největší náskok v prvních dvou disciplínách,“ vysvětlil svůj plán.

Záměry mu vycházely nadmíru, do druhého depa si přivezl na dvojici favorizovaných Rusů více než minutu. Jenže pak se všechno začalo komplikovat. „Bohužel jsem velkou část svého náskoku ztratil hned v depu. Oproti ruským závodníkům ho mám opravdu pomalé. Snažil jsem se první pozici co nejdéle udržet, ale Pavel Andrejev je na tom technicky na běžkách výrazně lépe,“ litoval rodák z Hlinska, který stříbrem vyrovnal svůj výsledek z roku 2018, loni byl třetí.

V cíli mu tentokrát chybělo jen sedm sekund, aby ukončil nadvládu Andrejeva, jenž se stal šampionem už poosmé. Třetí byl o dalších 26 sekund zpět jeho krajan a loňský mistr Evropy Dmitrij Bregeda. „Se závodem jsem samozřejmě spokojený. Mrzí mě zaváhání v depu a těch pár vteřin, které mě dělily od zlata, ale podal jsem dobrý výkon,“ bilancoval Rauchfuss a nyní už vyhlíží blížící se bikovou sezonu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž