Magnus Carlsen - ilustrační foto.

Magnus Carlsen - ilustrační foto. | foto: Reuters

Prohra po dvou letech. A po jednoduché chybě, káral se šachový fenomén Carlsen

  • 10
Naposledy prohrál 31. července 2018, kdy ho donutil kapitulovat Šachrijar Mamedjarov z Ázerbájdžánu. Od té doby natáhl Magnus Carlsen v klasických partiích sérii bez porážky na úžasných 125 položek. Jenže teď je konec, úřadujícího mistra světa v šachu zaskočil na domácím turnaji v norském Stavangeru Krzystof Duda z Polska.

„Jednou to přijít muselo, přesto je to obrovské zklamání,“ konstatoval Carlsen, který během rekordní šňůry bez porážky v klasických partiích uhrál 44 vítězství a 81 remíz. „Myslel jsem si, že vyhraju, ale udělal jsem jednoduchou a neodpustitelnou chybu,“ nevymlouval se devětadvacetiletý norský fenomén.

O sedm let mladší Duda neskrýval obrovskou radost z úspěchu nad dlouholetým vládcem světa šachu. Carlsen je mistrem světa od roku 2013. „Jsem samozřejmě velmi šťastný. Vůbec jsem nečekal, že bych tenhle duel mohl vyhrát,“ přiznal patnáctý hráč světového žebříčku v rozhovoru pro Chess24.

V pátém kole turnaje Altibox Norway Chess to bylo přitom jeho vůbec první vítězství. „Dosud to byl jeden z nejhorších turnajů v mém životě,“ podotkl polský šachista, který je například vicemistrem světa v bleskovém šachu z roku 2018.

Turnaj v Norsku je první větší akcí v klasickém šachu poté, co se po vzniku pandemie hráči přesunuli do online prostředí. V něm shodou okolností Duda už v květnu Carlsena porazil v partii bleskového šachu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Šachy