Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov vrátili po 12 letech titul mistrů světa...

Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov vrátili po 12 letech titul mistrů světa v tancích na ledě do Ruska. | foto: AP

Sinicinová a Kacalapov po 12 letech vrátili ruské tance na světový trůn

  • 3
Poslední světový titul na krasobruslařském šampionátu ve Stockholmu získali Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov, kteří ovládli soutěž tanečních párů. Navázali na loňské evropské zlato a po dvanácti letech vrátili Rusko na světový trůn v této kategorii. Naposledy za Rusko vyhráli v roce 2009 Oksana Domninová a Maxim Šabalin.

Sinicinová s Kacalapovem obhajovali stříbro z předloňského mistrovství světa. Čtyřnásobní mistři světa Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron z Francie účast na šampionátu kvůli koronavirové situaci už v lednu vzdali, takže trůn uvolnili bez boje. 

Elitní ruští tanečníci vedli po rytmickém tanci a pro ten volný zvolili úspěšný program z minulé sezony, kde ho na mistrovství světa kvůli pandemii ukázat nemohli. Součástí jejich hudebního doprovodu tak znovu byla i píseň Antonína Dvořáka Když mne stará matka učívala zpívat.

Pětadvacetiletá Sinicinová a čtyři roky starší Kacalapov překonali své známky z ME 2020, kde překvapivě porazili i hvězdné Francouze. Celkovým ziskem 221,17 bodu si vytvořili nový osobní rekord a v předolympijské sezoně ukázali velkou sílu. 

Zvítězili takřka o šest a půl bodu před americkým párem Madison Hubbellová, Zachary Donohue, pro které je stříbro třetí světovou medailí. Přidali ho ke stříbru a bronzu z posledních dvou šampionátů.

Naopak poprvé se na stupně vítězů na mistrovství světa dostali Kanaďané Piper Gillesová a Paul Poirier, jejichž maximem na této vrcholné akci bylo dosud šesté místo z roku 2018. Tentokrát ale zajeli druhý volný tanec a polepšili si ze čtvrté příčky po rytmickém tanci. Přeskočili Američany Madison Chockovou a Evana Batese, kteří doplatili zejména na partnerovo zakolísání při twizzlech.

Čeští reprezentanti Natálie a Filip Taschlerovi obsadili při debutu na mistrovství světa 22. místo a do volných tanců nepostoupili. 

Mistrovství světa v krasobruslení ve Stockholmu

Taneční páry - konečné pořadí: 1. Sinicinová, Kacalapov (Rus.) 221,17, 2. Hubbellová, Donohue (USA) 214,71, 3. Gillesová, Poirier (Kan.) 214,35, 4. Chocková, Bates (USA) 212,69, 5. Stěpanovová, Bukin (Rus.) 208,77, 6. Guignardová, Fabbri (It.) 205,20, ...22. Taschlerová, Taschler (ČR) - nepostoupili do volných tanců.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž