Krasobruslařské ME bez nejlepších Čechů

P r a h a - Šest českých reprezentantů bude od pondělí bojovat na mistrovství Evropy v krasobruslení v Bratislavě. Na šampionátu se však nepředstaví nejlepší čeští amatérští krasobruslaři současnosti, sportovní dvojice Kateřina Beránková a Otto Dlabola, kteří měli obhajovat deváté místo. Účast však museli zrušit kvůli zdravotním problémům Beránkové, kterou od počátku roku trápí hnisavá angína. Přesto bude mít česká výprava zastoupení v každé kategorii.

 Na základě splněných nominačních kritérií, kterými byl úspěch na domácím prosincovém mistrovství v Mladé Boleslavi, předvedení patřičného výkonu a splnění věkového limitu, si start v Bratislavě zajistili Lukáš Rakowski, Lenka Šeniglová, taneční pár Kateřina Kovalová, David Szurman a sportovní dvojice Michaela Krutská, Marek Sedlmajer.

Všichni až na Šeniglovou jsou úřadujícími českými mistry. Ženskou soutěž na domácím šampionátu vyhrála teprve čtrnáctiletá Lucie Krausová, která ještě necelý rok nesmí startovat v seniorských mezinárodních závodech. "Do Bratislavy jedeme v oslabeném složení, což je škoda," přiznala předsedkyně Českého krasobruslařského svazu Jarmila Portová.

Přivítala by, kdyby Rakowski a Šeniglová postoupili z kvalifikace do hlavní soutěže. "Bylo by to fajn. Uvidíme, jak se jim bude dařit," uvedla. Největší konkurenci v historii budou čelit Kovalovová se Szurmanem v tancích, v nichž se poprvé na evropském šampionátu pojede kvalifikaci.

"Bude to pro ně složitější situace, ale věřím, že se budou pohybovat kolem loňského umístění," uvedla na adresu sedmnáctého páru z Vídně Portová. První velký mezinárodní start čeká Krutskou a Sedlmajera, kteří budou mít zřejmě jen čtrnáct soupeřů. "Tak nízký počet přihlášených nás překvapil. O soupeřích ale nic bližšího nevíme," podotkla.

Nejdůležitějším závodem sezóny bude březnové mistrovství světa ve Vancouveru, kde se bude zároveň bojovat o postup na olympijské hry v Salt Lake City. "Podle stanovených kritériích by na svět měli odjet mistři republiky za předpokladu, že pojedou v Bratislavě velice dobře, aby jejich výkon odpovídal mistrovství světa," dodala Portová.

Dodatečná olympijská kvalifikace se uskuteční na podzim v Záhřebu, kde by již mohla startovat i Krausová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž