Krasobruslaře čeká nové hodnocení

Lausanne - Nový systém rozhodování krasobruslařských soutěží, v němž zmizí tradiční šestky, čeká ostrý start. Po premiéře na zářijové Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu se bude nové bodování zkušebně používat i v závodech série Grand Prix, která začne ve čtvrtek Americkou bruslí v Readingu.

Nový systém byl zaveden jako reakce na skandál s ovlivňováním rozhodčích na olympijských hrách v Salt Lake City a měl by eliminovat subjektivní hodnocení rozhodčích.

Každý prvek v něm bude mít určitou bodovou hodnotu podle své obtížnosti, která bude přepočítávaná podle koeficientu provedení. Vedle technické kvality jízdy budou rozhodčí hodnotit i "uměleckou" stránku - techniku bruslení, přechody, předvedení, choreografii a výraz. Všechny známky přitom zůstanou anonymní.

"Je to podobné bodování jako v gymnastice. Pro rozhodčí bude těžší obhájit známky, které se budou výrazně lišit od průměru," vysvětlil mluvčí Mezinárodní bruslařské federace (ISU) systém, který ve Spojených státech poprvé vyzkouší i mladá česká sportovní dvojice Veronika Havlíčková, Karel Štefl.

K větší objektivitě rozhodování by měla přispět i nově vytvořená Hodnotící komise rozhodčích, která bude s pomocí statistických analýz a videozáznamů řešit jakékoliv anomálie. Veškeré informace pak předá technickému výboru ISU, který rozhodne o případném trestu za chyby v hodnocení.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž