Ondřej Synek

Ondřej Synek - Ondřej Synek v rozjížďce na mistrovství světa. | foto: Reuters

Král skifu se učí šidit tempo

Praha - Když nejlepší český veslař Ondřej Synek předevčírem kutil doma s vrtačkou, trefil pod omítkou elektrický kabel. V bytě se zakouřilo a nešika odletěl do kouta. S veslem v ruce se mu naštěstí daří daleko lépe. A je jedno, zda drží v každé ruce jedno, tak jako při nedělním triumfu ve Světovém poháru, nebo zda třímá oběma rukama jedno veslo, tak jako ve včerejším tréninku na víkendové primátorky.

Je to úplně jiný pohyb. "Skif a osma, to je jako pramice a koráb," srovnává Synek. A přece ho musí za týden zvládnout mistrovsky, jako to umí na skifu.

Duklu vyzve v neděli v Praze na Vltavě nejlepší osma světa, němečtí mistři světa. A Synek bude Čechům udávat tempo. "S technikou jízdy nemá Ondra problém," hodnotí trenér Milan Doleček. "Za jediný den jsem si zvykl i na to, že naproti mně sedí kormidelník a kecá mi do veslování," směje se Synek.

Zádrhel je jinde: nejzáludnější jsou takzvané trháky neboli nástupy. "Když chci na skifu ujet soupeřům, tak zaberu a zrychlím. Rozjet osmu trvá patnáct temp. A kdybych hned první tři zabral ze všech sil a chtěl to urvat sám, můžu si rovnou vystoupit," vysvětluje Synek.

A tak ho trenér Doleček učí jakoby lehce šidit tempo: "Je zvyklý makat pořád naplno, ale to jako vůdce osmy nesmí. Musí se trochu šetřit, aby dokázal pořádně udávat tempo ostatním."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž