Koukal šel na šití, stíhačku vyhrál Kubíček

Praha - Ani hustý déšť a nejdrsnější tratě nesebraly pražské Xteře primát nejpočetněji obsazeného domácího závodu série Brave Xterra Czech tour 2005 v terénním triatlonu. V sobotu se jel v Praze na Hostivařské přehradě letos už pátý podnik. Více než 150 závodníků se ukázalo na tratích Xterra easy pro příchozí i hlavního závodu.

Jasný triumf obhájila z loňska Eva Skalníková, juniorská reprezentantka v běhu na lyžích, která byla na MS v Rovaniemi. Ta zvítězila i v bitvě pohlaví - ženy startovaly s náskokem 31 minut, tolik činil rozdíl mezi vítězi Skalníkovou a Žilákem loni. Jako cenu si odnesla obrovskou vepřovou kýtu.

"Mám ráda extrémy a tady to extrém byl," smála se v cíli. Její největší soupeřky postupně odpadly - těsně před startem Grabmu¨llerová přetrhla řetěz a nestihla ho už spravit, obhájkyně prvenství v seriálu Bezdíčková měla při své letošní premiéře potíže s tlakem a brzy odstoupila na kole, stejně jako Bulířová, nejlepší Češka z Havaje, po třech pádech na kole.

Stříbro tak patří Slovence Dermekové a bronz lyžařce Rajdlové, kterou doprovázel její partner skokanský trenér David Jiroutek.

Mužům kraloval stejně jako před dvěma týdny v Liberci Jan Kubíček. V běhu dokázal stáhnout tříminutový náskok Žiláka, který všem ujel v blátě na kole. "Honza je prostě nejlepší," uznal František Žilák, obhájce prvenství v seriálu, který si spravil chuť po dvou nedokončených závodech s defektem.

"Věřil jsem si, že ho doženu. Vždycky si věřím," říkal šťastný Kubíček po vynikajícím běhu v blátivých svazích lesoparku. Třetí skončil nezdolný biker Véna Hornych - který s týmovým kolegou Žilákem mířil na nedělní maraton Českého poháru MTB v Hradci Králové.

Krutý závod si protrpěl Martin Koukal. "No, prostě jsem se smotal," vysvětloval, proč se z pomezí první desítky propadl dozadu. Hned v prvním okruhu měl pád na kole a rozsekl si ruku. Po závodě si ho vzal do práce jeho otec, lékař, bylo to na šití. Koukal však nevzdal a statečně bojoval i ve třetí desítce.

"Dával jsem si víc pozor," přiznal. Ale z těchto míst už vzdali mnohem méně hvězdní závodníci. Za dva týdny se koná na Hluboké vrcholná akce sezony - světová kvalifikace pro MS na Havaji za účasti předních světových závodníků.

Xterra Praha (0,9 km plavání - 24 km MTB - 8 km běh):
Muži: 1. Kubíček (Koma racing) 1:55:22, 2. Žilák -19, 3. Hornych (oba Cyklomax/Rock Machine) -2:40, 4. Hertl (Kompava Skalica/Slovensko) -3:01, 5. Kučera (Atex Tufo Zlín) -5:47, 6. Michal (Cyklo Domanín) -8:29,...23. Koukal (Xterra Hluboká) -25:53. Ženy: 1. Skalníková (MTB Bečvář) 2:16:19, 2. Dermeková (Kompava Skalica) -28:34, 3. Rajdlová (Xterra Hluboká) -30:25


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž