Komrsková se ve finále pokusí o zázrak

Gent - Sportovní gymnastka Jana Komrsková se podruhé v rozmezí pěti dnů pokusí na mistrovství světa v Gentu o zázrak. Tím prvním byl podle jejího otce Jana Komrsky už postup do osmičlenného finále přeskoku. V sobotu by se mohl stát druhý v případě, že by Komrsková vybojovala medaili. Před soutěží Komrska prorokoval, že se jeho dcera dostane mezi 32 závodnic finále víceboje a účast ve finále na některém z nářadí je z kategorie snů.

"Všechno se otočilo a zázrak se konal. Finále na nářadí je cennější," radoval se Komrska. O finále víceboje se Komrsková připravila chybami na kladině a pádem z bradel. Osmnáctiletá gymnastka se z úterní kvalifikace probojovala do finále přeskoku díky známce 9,287 bodu z osmého místa.

Před ní byla ve finále na nářadí naposledy Klára Kudílková před osmi lety v britském Birminghamu a na přeskoku tenkrát skončila šestá. Ve finále přeskoku je jasnou favoritkou Ruska Chorkinová, o medaile budou s Komrskovou usilovat ještě dvě Američanky, duo Rumunek, Nizozemka a gymnastka z Uzbekistánu.

"Bude to hop, nebo trop. Nemáme co ztratit. Jana půjde klidná a předvede dva solidní skoky z té vyšší obtížnosti," naplánoval Komrska své dceři. Komrsková v první skoku udělá přemet, salto schylmo s obratem o 180 stupňů s výchozí známkou 9,6 bodu. Druhý skok má známku 9,7 a je složený z rondátu, flipu s obratem o 180 stupňů, přemetem a saltem schylmo s obratem o 180 stupňů. "Ten druhý obtížnější skok mám raději, protože ho zvládám lépe," pronesla Komrsková.

Na novém typu koně Pegas mají gymnastky snažší orientaci. "Je delší, takže se nemusíme tolik soustředit, abychom se na něj trefily rukama. V odrazu velký rozdíl není," popsala Komrsková. Přála si, aby nic nepokazila. "Na nervozitu nebude čas, tak snad skočím oba dobře a pak uvidíme," uvedla gymnastka.

Komrskovi plánují, že hned po finále vyrazí zpět do vlasti. Zhatit by tento plán mohl zisk mediale, protože pak by musela Komrsková absolvovat pondělní exhibici. "Ale to je zase z kategorie snů. Dvakrát se taková věc jako zázrak neopakuje," svěřil se Komrska.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž