David Klammert z České republiky (vlevo) a Li Kochman z Izraele soutěží v...

David Klammert z České republiky (vlevo) a Li Kochman z Izraele soutěží v zápase juda do 90 kg na Letních olympijských hrách 2020. (28. července 2021) | foto: AP

Praha bude hostit European Open judistů, největší českou hvězdou je Klammert

  • 0
V Praze se o víkendu uskuteční European Open judistů, jehož dějištěm bude UNYP Arena na Podvinném mlýně. Největší českou hvězdou bude olympionik David Klammert. Dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek zatím není v plné přípravě a měl by se na turnajích objevit až v létě. European Open je pro Čechy jedním z nominačních turnajů na mistrovství Evropy. Účast na šampionátu v Sofii na náklady svazu zajistí medaile.

Na European Open se přihlásilo rekordních více než 570 judistů ze 45 zemí. „A to ještě kvůli válečnému konfliktu budou chybět týmy z Ukrajiny, Běloruska a Ruska a reprezentantům Kazachstánu nebyla udělena víza,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel soutěže Petr Smolík. Prát se budou například dvojnásobný mistr světa do 100 kilogramů Portugalec Jorge Fonseca či účastnice dvaceti Grand Slamů Slovinka Anka Pogačniková.

Za Česko by mělo startovat 19 mužů a osm žen. Loni získali domácí judisté pět medailí včetně Krpálkova zlata. „Tento rok bude medailový zisk pravděpodobně hubenější. Turnaj je skvěle obsazený a reprezentační tým je ve zdravotní krizi. Rok 2022 jsme zahájili covidem a následně sérií zranění většiny závodníků. V dřívějších vlnách se tak nedělo, ale po té letošní nastala situace, kdy naprosto každý, kdo prodělal v lednu covidové onemocnění, se dříve nebo později zranil. Někteří dokonce při obyčejném uči komi a mnozí dosti vážně,“ uvedl reprezentační trenér Petr Lacina.

Loňskou medaili bude z Čechů obhajovat jen Jaromír Musil, který může bojovat o účast na ME. Tu už mají jistou nejlepší dvě české ženy Věra Zemanová a Renata Zachová. Obě European Open vynechávají v zájmu přípravy na kontinentální šampionát, který se uskuteční od 29. dubna do 1. května. David Pulkrábek se zotavuje z postcovidového syndromu a není schopen absolvovat intenzivnější zátěž. „Z užšího reprezentačního družstva nastoupí pouze olympionik Klammert. Po vynucené rok a půl dlouhé pauze se v soutěži představí talentovaný Honza Svoboda a Markéta Paulusová, oba se vracejí po operaci kolena,“ uvedl Lacina.

Krpálek po olympijských hrách odpočíval a zatím netrénuje naplno. „S největší pravděpodobností by mohl závodit v červenci na některém turnaji IJF Tour. Příprava pak bude směřovat k říjnovému mistrovství světa,“ uvedl jeho kouč Lacina.

Sobotní i nedělní program začíná v devět ráno a vyvrcholí finálovým blokem v podvečer. Vzhledem k vysokému počtu účastníků připraví pořadatelé čtyři soutěžní tatami. Turnaj je tentokrát přístupný i divákům.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž