Judisté jeli pro medaile. Zklamali

  • 1
Hradec Králové - Daleko za očekáváním i svými ambicemi zůstali judisté na mistrovství Evropy. Hradecká čtveřice Alena Eiglová, Pavel Petřikov a manželé Pokorní do Finska odjížděla povzbuzena nedávnými výhrami v podnicích Světového poháru. O to víc je nečekaně brzká vyřazení musí mrzet. Nejdál, tedy jen do druhého kola, se probili Andrea a Jiří Pokorní.

Sedmadvacetiletá bronzová medailistka z předchozího šampionátu v úvodním kole sice zdolala Gruzínku Odzelašviliovou, ale pak nestačila na Croitoruovou, a protože Rumunka další dva zápasy prohrála, turnaj pro ni skončil.

Úplně stejně si při své páté účasti na Evropě vedl Jiří Pokorný, jehož maximem v kariéře zůstává 9. místo. I přes porážku v prvním kole nemusí na mistrovství v Tampere ve špatném vzpomínat Petřikov.

„Bylo jeho první seniorské. Vrchol ho čeká až na podzim na Evropě do třiadvaceti let,“ pronesl jeho otec a trenér Pavel Petřikov starší.

Konečnou pro čerstvého maturanta pardubického sportovního gymnázia znamenal souboj s Cardosem.

„Možná to neustál psychicky. Vždyť nad ním už jednou vyhrál,“ zamyslel se.

Petřikov s portugalským judistou brzo prohrával a vzniklou ztrátu už nedohnal. Nenavázal tak na své dva měsíce staré vítězství ve Světovém poháru, na které české judo čekalo devět roků.

Předčasná vyřazení

Konce judistů Hradce na ME

Andrea Pokorná (do 70 kg): 2. kolo
Alena Eiglová (do 78 kg): 1. kolo
Jiří Pokorný (do 81 kg): 2. kolo
Pavel Petřikov (do 60 kg): 1. kolo

„Jenže ve Finsku to bylo podstatně těžší. Zkrátka se sešla opravdová elita,“ uvedl táta Petřikov.

Také Alena Eiglová přijela do Finska obhajovat dubnové senzační prvenství v SP z Bukurešti. Jenže studentka hradecké pedagogické fakulty se poroučela rovněž v prvním kole.

Podlehla Cimašenkové z Běloruska, která se pak přes opravy probojovala až k zisku bronzu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž