Jakub Tomeček na Grand Prix v Maroku.

Jakub Tomeček na Grand Prix v Maroku. | foto: Archiv Jakuba Tomečka

Světový rekord střelce Tomečka musí uznat federace

  • 1
Kyjovský střelec Jakub Tomeček se před olympijskými závody v Tokiu dostává do výtečné formy. Ve své oblíbené destinaci v hlavním městě Kataru Dauhá navázal na předchozí vítězství v marockém Rabatu a ve velkém stylu ovládl sobotní hlavní soutěž skeetařů. Ve finálovém rozstřelu porazil Bena Llewellina z Velké Británie maximálním možným nástřelem šedesáti bodů, čímž vyrovnal světový rekord.

Tomeček ale ještě netuší, jestli bude zapsán do oficiálních tabulek. „Jestli můj rekord uznají, se dozvím až z pošty. Je otázkou, jestli federace výkon potvrdí, protože se nejednalo o závod světového poháru, ale Grand Prix. Vše ale probíhalo pod jejich hlavičkou, tudíž by to tak mělo být,“ doufá brokař. „Kdybych byl jediným, komu se takový úspěch podařil, bylo by to pro mě důležitější, šedesát bodů ve finále ale už nastřílelo více lidí, a tak se jedná jen o vyrovnání rekordu,“ dodal.

Na trénincích se ještě kyjovskému střelci nedařilo, v závodě už však ukázal, proč je jednou z olympijských nadějí české výpravy. „Když se mi v tréninku nedaří, většinou pak v soutěži střílím dobře,“ smál se po závodu Tomeček.

Na Qatar Open se mu daří dlouhodobě. Triumfoval tady už v roce 2018, rok nato obsadil stříbrnou příčku. „Katar je jedna z mých oblíbených destinací. Je to i díky Nasserovi Al Attiyovi, místní střelecké a rallyové legendě, který se o nás všechny skvěle stará. Určitě budu dělat všechno pro to, abych se za rok mohl zase vrátit,“ vyhlíží obhajobu Tomeček.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž