Maxijachty LDV Comanche (vpravo) a Wild Oats XI při závodu ze Sydney do Hobartu.

Maxijachty LDV Comanche (vpravo) a Wild Oats XI při závodu ze Sydney do Hobartu. | foto: AP

Hrozila srážka dvou favoritů. Slavný jachtařský závod začal divoce

  • 1
Emoce vybičované na maximální možnou míru začaly ve slané mořské tříšti tryskat sotva čtvrthodinu po startu. 73. ročník slavného jachtařského závodu ze Sydney do Hobartu začal divoce, maxijachty LDV Comanche a Wild Oats XI, dva z největších favoritů, dělilo od fatální srážky jen několik metrů.

Wild Oats XI, která útočí na rekordní deváté vítězství, se nebezpečně přiblížila ke svému rivalovi, posádka Comanche začala křičet a mávat rukama a vytáhla protestní vlajku. Uctívaný kapitán Wild Oats Mark Richards tak nezačal dobře, podle všeho byl viníkem incidentu a po skončení závodu ještě může dostat časovou penalizaci.

Wild Oats neprožívá dobrou éru, loni loď zastavila porouchaná hydraulika, jež měla vliv na její pohyblivý kýl, v roce 2015 zase musela vzdát kvůli roztržené hlavní plachtě.

Triumf obhajuje Perpetual Loyal, která byla letos přejmenována na InfoTrack. Tehdy vytvořila traťový rekord, když vzdálenost 630 námořních mil, tedy zhruba 1 170 kilometrů, urazila za 1 den, 13 hodin, 31 minut a 20 sekund.

Nyní kvůli dobrému počasí a ideálním podmínkám experti prorokují ještě lepší čas. Zaútočit na něj mohou i zmiňovaná LDV Comanche či další favorizovaná maxijachta  Black Jack.

Závod Sydney - Hobart je i díky svému termínu nejsledovanějším jachtařským kláním světa. Podle mnohých i nejnáročnějším, respekt vzbuzuje hlavně Bass Strait, nebezpečná úžina mezi Austrálií a Tasmánií, kde se potkávají silné proudy.

Letos na legendární pouť podél pobřeží Nového Jižního Walesu vydalo 102 lodí, nejstarší Dorade vyplula z doků už v roce 1929. Kolik jich letos uvidí cíl? A kdo bude nejrychlejší?

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž