Hry se stávají oběťmi vlastního úspěchu

Praha - Odklad vyřazení některých sportů z programu her vidí český olympijský předseda Milan Jirásek jako porážku šéfa olympismu Jacquesa Roggeho. "Přepočítal se, tvrdě narazil. Když jednou řekl, že bude olympiádu reformovat, tak chtěl také ukázat, že toho dosáhne." Zřejmě nečekal tak silnou zápornou odezvu, to udivuje. Sliboval změny, už asi nechtěl dále čekat, i když mohl takticky ustoupit. Plénum je konzervativní, existují tam i vztahy, které podcenil.

Proč zrovna tři sporty, moderní pětiboj, baseball a softbal měly být vyřazeny?
Jsou to  obvyklé námitky: není o ně velký zájem, nehrají se po celém světě nebo jim na olympiádě  chybí ti nejlepší, což byl případ baseballu.

Co říkáte tomu, že komercializovaná olympiáda nyní přímo touží po nejlepších profesionálech?
To je stále rozhodnější požadavek a řekli to také golfu: pustíme vás případně na olympiádu jen tehdy, když zajistíte špičkový turnaj.

Co tomu brání?
Obchod a marketing jsou vysoce rozvinuté a federace si chtějí udržet primát  svých mistrovství světa. Kdyby fotbal pustil nejlepší profesionály na olympiádu, měl by takový turnaj větší přitažlivost než samo mistrovství světa. To fotbalová federace nehodlá připustit. I golf se bude bránit.

Proč sporty vyvíjejí nadlidské úsilí, aby se udržely na olympiádě?
Vyřazení by na ně mělo  neblahý ekonomický dopad a ztenčil by se i příliv mladých. Nejen federace, i národní svazy  to vidí jako katastrofu.

Čekal jste, že návrh na vyřazení bude drtivou převahou odložen?
U moderního pětiboje téměř  najisto. Předně je to sport posvěcený samým Coubertinem, který jej prosadil a vlastně  vymyslel už v roce 1909, a pak pětiboj má vlivnou lobby. Například člen MOV monacký princ  Albert je čestným předsedou federace moderního pětiboje.

Zasahoval jste nějak ve prospěch ohrožených?
Na žádost baseballového svazu jsme na MOV  poslali dopis, že nesouhlasíme s vyřazením.

Proč se vůbec nejednalo o vodním slalomu, o jehož vyloučení z olympijského programu se mluví už delší dobu?
Plénum MOV jedná jen o vyřazení sportů, nikoli o omezení disciplín, a vodní  slalom je jednou z disciplín kanoistiky. O snížení disciplín rozhoduje výkonný výbor MOV,  takzvaná exekutiva. Vodní slalom může být ještě pro Peking vyřazen.

Nevymkla se už zkomercializovaná olympiáda svým šéfům z rukou?
Olympijské hry se stávají  oběťmi svého vlastního úspěchu. Nejde jen o počty sportů, disciplín a účastníků, ale o  nezměrné náklady na logistiku, bezpečnost, i o obrovské výdaje na technologii pro média.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon