Hruška se vrátil ve formě

B a r c e l o n a - Jan Hruška si po delší době opět zazávodil. Cyklista, který kvůli dopingu stál osm měsíců mimo soutěže, nastoupil do závodu Okolo Portugalska a dokázal, že nucené volno neproležel. V závodě obsadil celkově dvanáctou pozici, když se prosadil zejména v závěrečné časovce. Ve své parádní disciplíně dojel na druhém místě a spolu s René Andrlem tak pomohli stáji ONCE ke druhému příčce v hodnocení týmů.

"Rozhodně to nebylo špatné. Před startem jsem nevěděl, jak na tom budu, ale jistý náznak, že by to mohlo být dobré, se ukázal. Osm měsíců jsem trénoval sám a to se vždy špatně hledá bez závodů motivace. Z tohoto pohledu jsem s prvním startem dost spokojený," řekl ČTK Hruška.

Kvůli přítomnosti zakázaného anabolického steroidu nandrolonu v těle při loňské Vueltě, kdy ještě závodil za tým Vitalicio Seguros, byl Hruška potrestán disciplinární komisí českého svazu zákazem činnosti do 18. června 2001. Před týdnem mu však UCI po odvolání zbytek trestu zmírnila na podmíněný.

I když Velká cena Portugalska byla závodem až páté kategorie, na startu se sešla velmi kvalitní konkurence. "Jeli například výborní němečtí časovkáři Ullrich či Klöden, Španěl Mauri a další. Přesto jsem v časovce skončil druhý, navíc jen s dvousekundovým odstupem za svým stájovým kolegou Igorem Galdeanem, který nakonec celý závod vyhrál," pochvaloval si Hruška.  Výborně zajel časovku i René Andrle, který obsadil páté místo a přispěl ke konečnému druhému místu ONCE v týmové soutěži.

Hruška už se těší na další starty. Ve středu pojede ve Španělsku Kritérium Internacionale a od 9. do 13. dubna absolvuje závod Hors Classe Vuelta Vasca. "To vše jsou jen přípravné závody na první vrchol sezóny, kterým bude Giro d'Italia. Doufám, že má současná výkonnost je nejnižší a bude jen stoupat," uvedl Hruška, který právě při loňském Giru na sebe upoutal pozornost dvěma vyhranými časovkami.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž