Hlaváčková letí na ME pro limit. Nic víc

Praha - Z tříměsíčního pobytu v Africe ještě krásně opálená, usměvavá, ale bez velkolepých plánů odletí česká plavecká hvězda Ilona Hlaváčková k mistrovství Evropy do Madridu. Její prioritou je 100 metrů znak. Neoblíbená, avšak olympijská disciplína. "Jedu pouze pro limit. Nechci si připouštět, že se čeká víc," řekla.

Tříměsíční tréninkový dril má být pro českou plavkyni Hlaváčkovou zejména odrazový můstek k srpnovým olympijským hrám.

Madridský šampionát je v dlouhé sezoně jen jedním ze závodů. Lze na něm splnit olympijský limit.

"Před časem jsem vynechala mistrovství Evropy v Berlíně a pak kolem toho byl poprask. Hlavně lidi ze svazu to považovali za špatný krok. Teď jedu, chci získat bojovnou náladu, otestovat, jak na tom jsem. Kam mě čas posune, je druhořadá věc," uvedla sedmadvacetiletá reprezentantka, držitelka zlaté a stříbrné medaile z loňského ME v Dublinu.

Tři měsíce tvrdě dřela, už při Velké ceně Českých Budějovic se jasně ukázalo, že má do špičkové formy daleko. Sama to ví.  Na otázku, jaká je její forma v porovnání se stejným obdobím v loňské sezoně, se jen usmála a řekla: "Radši se neptejte". Navíc je nachlazená a dlouhý bazén rozhodně není její libůstkou.

"Do dlouhého bazénu jdu po dlouhé době. Květnový termín není ideální, do Madridu jedu bez vyladění. Proto si ani netroufnu tvrdit, že limit získám. Pro psychiku a klid v další přípravě by ale byl rozhodně dobrý," prohlásila závodnice pražských Bohemians. Vicemistryně světa si chce užít "doplňkové" disciplíny 50 metrů motýlek a znak.

Kvůli nachlazení vynechala jeden dopolední trénink. "Nemoc jsem zachytila na samém začátku, do vody jsem moc nelezla. Plnila jsem si jen to nejdůležitější. Ale v Madridu by mě menší výpadek neměl limitovat," nevymlouvala se Hlaváčková. Do Madridu si bere teplý župan. Šampionát se uskuteční pod širým nebem, navíc je ve Španělsku poměrně chladno.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž