Grušinová, Gončarov vedou po povinných tancích

Lyon - Povinnými tanci odstartovalo v Lyonu letošní mistrovství Evropy krasobruslařů. V čele průběžného pořadí jsou Jelena Grušinová, Ruslan Gončarov z Ukrajiny. V soutěži sportovních dvojic vykročili Taťjana Totmjaninová a Maxim Marinin z pátým titulem za sebou.

Stříbrní medailisté z loňského šampionátu v Turíně odsunuli těsně na druhé místo Margaritu Drobiazkovou s Povilasem Vargasem z Litvy.

Až třetí příčka patří po úvodní části soutěže úřadujícím mistrům světa a obhájcům titulu z posledních dvou let Taťjaně Navkovové a Romanu Kostomarovovi z Ruska.

Českému tanečnímu páru Kamila Hájková, David Vincour patří před originálními tanci, které jsou na programu ve čtvrtek, 18. místo z dvaadvaceti účastníků.

Za pátým titulem

Ruští krasobruslaři Taťjana Totmjaninová a Maxim Marinin vykročili na mistrovství Evropy za pátým titulem v soutěži sportovních dvojic za sebou. Dvojnásobní mistři světa, kteří hodlají po této sezoně ukončit kariéru, vedou po krátkém programu o dva body před další ruskou dvojicí Maria Petrovová, Alexej Tichonov.

Českým reprezentantům Olze Prokuronovové a Karlu Šteflovi patří při jejich společné evropské premiéře ve čtrnáctičlenném startovním poli desáté místo. Štefl obsadil v roce 2004 s tehdejší partnerkou Veronikou Havlíčkovou jedenáctou příčku.

Pljuščenko startovat bude

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se nakonec zúčastní evropského šampionátu v Lyonu. Dnes to oznámil jeho kouč Alexej Mišin. Obhájce zlaté medaile z Turína měl chřipku a Mišin v pondělí jeho účast zpochybnil s tím, že je důležité, aby byl v pořádku pro olympiádu v Turíně.

"Nakonec jsme se rozhodli, že na Evropě budeme startovat. Teď sedíme na letišti a čekáme na spoj do Lyonu," oznámil Mišin agentuře Reuters definitivní rozhodnutí.

Taneční páry - po povinných tancích:
1. Grušinová, Gončarov (Ukr.) 38,82 b., 2. Drobiazková, Vanagas (Lit.) 38,34, 3. Navková, Kostomarov (Rus.) 35,21,  4. Delobelová, Schoenfelder (Fr.) 35,66, 5. Chaitová, Sachnovski (Izr.) 34,79, 6. Faiellaová, Scali (It.) 33,21, ...18. Hájková,
Vincour (ČR) 22,31.
Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Totmjaninová, Marinin 68,04, 2. Petrovová, Tichonov (všichni Rus.) 66,07, 3. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 64,46, 4. Obertasová, Slavnov (Rus.) 62,21, 5. Zagorská, Siudek (Pol.) 49,53, 6. Handkeová, Wende (Něm.) 47,81, ...10. Prokuronovová, Štefl (ČR) 37,51.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž