Kapitán českých futsalistů Lukáš Rešetár během kvalifikačního utkání v Bosně a...

Kapitán českých futsalistů Lukáš Rešetár během kvalifikačního utkání v Bosně a Hercegovině 8. března 2023 | foto: Ivana Hošková

Futsalisty čekají v bojích o mistrovství světa Španělsko, Itálie a Slovinsko

  • 0
Čeští futsalisté se v elitní fázi kvalifikace mistrovství světa na podzim utkají ve skupině D se Španělskem, Itálií a Slovinskem. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu. Z pěti čtyřčlenných skupin postoupí přímo na šampionát vítězové, čtyři nejlepší celky na druhých místech čeká baráž. Pořadatel závěrečného turnaje v roce 2024 ještě nebyl vybrán.

Svěřenci trenéra Tomáše Neumanna se probojovali do závěrečné části kvalifikace až díky úspěšnému dubnovému play off s Litvou. Češi začnou 15. září doma proti Španělsku, o čtyři dny později se představí ve Slovinsku. Poté se v říjnu dvakrát střetnou s Itálií a kvalifikaci zakončí prosincovými zápasy ve Španělsku a doma se Slovinskem.

Favorizovaní Španělé jsou se dvěma zlaty druhým nejúspěšnějším týmem mistrovství světa po Brazílii, která šampionát ovládla pětkrát. Mužstvo z Pyrenejského poloostrova na minulém MS před dvěma lety v osmifinále vyřadilo Neumannův výběr po vítězství 5:2.

„Máme velmi atraktivní skupinu. Proti Italům a Španělům nás bude hnát plný dům. Porveme se o postup. Brod je ještě daleko, abychom stahovali kalhoty. Máme zkušené mužstvo a s těmito týmy jsme se potkávali. Kromě Španělska jsme už Itálii a Slovinsko několikrát porazili. Porveme se minimálně o postup do baráže. Klíčový bude začátek kvalifikace,“ citoval Neumanna web futsal.fotbal.cz.

Čeští reprezentanti dosud na mistrovství světa startovali čtyřikrát. Jejich nejlepším výsledkem je osmé místo z roku 2004, kdy se ale turnaje na Tchaj-wanu zúčastnilo jen 16 celků oproti současným 24.

Los elitní fáze kvalifikace MS

Skupina A: Kazachstán, Rumunsko, Ázerbájdžán, Nizozemsko

Skupina B: Ukrajina, Polsko, Srbsko, Belgie

Skupina C: Chorvatsko, Slovensko, Francie, Německo

Skupina D: Španělsko, Itálie, Slovinsko, Česko

Skupina E: Portugalsko, Gruzie, Arménie, Finsko

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Futsal